. . . Roken Zwangerschap Roken na de bevalling
single.php

Roken na de bevalling

Roken na de bevalling

Borstvoeding

Nicotine wordt via de borstvoeding aan het kind doorgegeven. De moedermelk smaakt dan minder lekker. Volgens sommige onderzoeken kan de zogenoemde toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) door het roken verminderen en slapen baby’s van rokende moeders minder regelmatig.

Toch heeft borstvoeding, ook als je rookt, veel voordelen. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties en die het immuunsysteem versterken. Lukt het je niet om te stoppen met roken, probeer dan in ieder geval om gedurende twee uur voor de voeding niet te roken. Er zit dan minder nicotine in de moedermelk. Als je rookt, rook dan buiten, niet onder een open raam en niet in bijzijn van je baby.

Meeroken en derdehands rook

Voorkom dat je kind na de geboorte rook inademt. Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook omdat ze nog volop in de groei zijn en hun longen en afweersysteem nog niet zijn uitontwikkeld. De giftige stoffen uit sigarettenrook blijven lang in een ruimte hangen. Hoe lang is afhankelijk van hoe goed je ventileert.

Ook schadelijk is derdehands rook. Als mensen roken, slaan de stoffen uit de tabaksrook neer in de omgeving en blijven zo achter op bijvoorbeeld spullen, meubels en kleding.  Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen. Deze adem je dan weer in.

  • Baby’s die meeroken hebben meer onder andere kans op wiegendood. Wiegendood is een term voor het plotseling overlijden van een baby tijdens het slapen, terwijl de baby helemaal gezond leek.
  • Tabaksrook heeft een ongunstige invloed op de groei van de longen. Het vermindert de opname van zuurstof en zorgt ervoor dat de longen minder groot worden. Kinderen krijgen vaker ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, en worden vatbaarder voor ontstekingen in de luchtwegen. Dit is te merken doordat ze regelmatig hoesten.
  • De kans op bronchitis is ook groter bij kinderen die veel in rokerige ruimtes zitten. Kinderen hebben dan vaker last van kortademigheid, het opgeven van slijm (‘volzitten’) of piepen.
  • Het risico dat een kind astma krijgt, is groter wanneer het kind veel in rokerige ruimtes is. Astma is een chronische ontsteking van de longen. De slijmvliezen in de longen zijn dan voortdurend geirriteerd,. Bij kinderen die astma hebben, kan tabaksrook een aanval van benauwdheid uitlokken. Je kunt meer lezen over astma op de website van het Longfonds.
  • Rokende ouders hebben vaker een baby die langdurig en veelvuldig huilt.
  • De kans op een oorontsteking neemt toe bij kinderen die geregeld in een rokerige omgeving zijn. Dit komt doordat de binnenkant van de oren verbonden is met de luchtwegen en ook geïrriteerd kan raken van de rook.
  • Ook lijkt de kans op hersenvliesontsteking groter als een kind meerookt.

Meer informatie over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe je kunt voorkomen dat jouw kind meerookt kun je vinden in de gratis folder ‘Publieksfolder Rookvrij Opgroeien‘. Ook bevat de folder informatie over hulp bij stoppen met roken.

Rookvrije Generatie

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zetten zich in voor een rookvrije generatie. Samen met publiek en de politiek willen de fondsen met haar partners uit onder meer het zorgveld het mogelijk maken dat kinderen kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven