. . . Roken Zwangerschap Kun je beter lichtere sigaretten gaan roken wanneer je zwanger bent?
single.php

Kun je beter lichtere sigaretten gaan roken wanneer je zwanger bent?

Kun je beter lichtere sigaretten gaan roken wanneer je zwanger bent?

Roken tijdens de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee. We raden daarom af om te roken tijdens de zwangerschap. In light sigaretten misschien minder nicotine en teer. Maar de concentratie van de overige (slechte) stoffen is vergelijkbaar met die in een ‘gewone’ sigaret.

Vaak roken gebruikers van dit type sigaret op een andere manier. Ze roken meer sigaretten, en nemen meer trekjes per minuut. Ook inhaleren ze dieper, roken de sigaret tot het eind toe op of knijpen het filter af. De hoeveelheid nicotine en teer die met deze manier van roken binnenkomt is zo niet anders dan bij het roken van een ‘gewone’ sigaret.

Omdat de termen light en mild sigaret misleidend zijn, is deze aanduiding inmiddels in de EU verboden.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven