. . . Roken Zwangerschap Baby's van moeders die roken zijn vaak lichter. Is de bevalling dan makkelijker?
single.php

Baby’s van moeders die roken zijn vaak lichter. Is de bevalling dan makkelijker?

Baby’s van moeders die roken zijn vaak lichter. Is de bevalling dan makkelijker?

Nee. De bevalling is vaak moeilijker. Dit komt doordat een te lichte baby vaak zwakker is. De moeder heeft vaker medische hulp nodig bij de bevalling als ze heeft gerookt. De omtrek van het hoofdje bepaalt uiteindelijk hoe makkelijk het kind door het geboortekanaal kan. Juist hierop heeft roken weinig invloed.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven