. . . Tabaksproducten Sigaret Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?
single.php

Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?

Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?

In en worden heel veel stoffen verwerkt, naast vermalen tabak.  Je hebt verschillende tabaksproducten, zoals shag, sigaretten, pijptabak etc. Deze producten verschillen in hoeveel schadelijke stoffen er in zitten. Ook maakt het uit hoe je de tabak gebruikt, of je er op kauwt of dat je het verbrand, zoals bij een sigaret of shag roken. Sommige stoffen kunnen schadelijk worden of extra schadelijk zijn als ze verbrand worden, dus als je rookt.

Het is erg belangrijk om te weten hoe schadelijk stoffen zijn als je deze verbrandt. Wat dat is wat mensen die roken binnenkrijgen. Tabaksrook is voor iedereen schadelijk:

  •  Voor degene die het rookt
  • Voor de omgeving die de tabaksrook binnen krijgt
  • Voor de mensen die in contact komen met tabaksrook die zich gehecht heeft aan kleding, meubels, gordijnen etc.

In tabaksrook zitten  meer dan 6.000 stoffen. De meeste daarvan zijn heel slecht voor je gezondheid. Meer dan 70 van deze stoffen zijn kankerverwekkend. Negen stoffen zijn extra gevaarlijk voor de gezondheid.

Nicotine

Nicotine is het belangrijkste bestanddeel in tabak. Nicotine is een verslavende stof, maar nicotine is niet kankerverwekkend. In tabak(srook), wat in sigaretten en shag zit, zitten ook de stoffen teer, koolmonoxide en heel veel toevoegingen. Die toevoegingen noemt men additieven.

Teer en koolmonoxide

Teer is kankerverwekkend en veroorzaakt de bekende ‘rokershoest’. Koolmonoxide zit in tabaksrook en neemt in bloed de plaats in van zuurstof. Zo krijgt het lichaam minder zuurstof binnen en gaat de conditie achteruit.

Toevoegingen

Toevoegingen maken sigarettenrook aantrekkelijker of verslavender en houden de tabak op de juiste manier vochtig. Er zijn ongeveer 590 toevoegingen die bij de productie van Nederlandse sigaretten worden gebruikt. Een deel daarvan is om de smaak te verbeteren of te zorgen dat je minder hoeft te hoesten. Smaakstoffen geven een merk een eigen smaak en karakter.

Gemiddeld bevat een sigaret ongeveer 25 verschillende toevoegingen. In shag en sigaren zitten minder toevoegingen. Als de toevoegingen verbrand worden kunnen giftige stoffen en stoffen die voor kanker zorgen ontstaan.

Voorbeelden van toevoegingen zijn: suikers, drop, cacao, menthol en vanille. Als suiker verbrand wordt komt formaldehyde vrij. Dit is kankerverwekkend.

Het meest gebruikt worden de smaakstoffen: benzaldehyde (amandelsmaak), piperonal (vanille en amandelsmaak), vanilline(vanille). Om te zorgen dat de tabak precies vochtig genoeg blijft worden glycerol en propyleenglycol toegevoegd.

Verbod op sigaretten en shag met mentholsmaak

Sinds mei 2020 zijn sigaretten en shag met een mentholsmaak verboden.  De belangrijkste reden is dat menthol het makkelijker maakt om te roken. Daarmee vergroot de kans om verslaafd te raken.

Alle ingrediënten per tabaksproduct

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert op de website tabakinfo.nl alle ingrediënten die worden toegevoegd aan tabaksproducten op de Nederlandse markt. Bezoekers van deze site kunnen per merk tabaksproduct opzoeken welke toevoegingen het bevat, en wat de functie en hoeveelheid van deze toevoegingen is.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven