. . . Roken Risico's en gevolgen Ziektes en roken
single.php

Ziektes en roken

Naast kanker en hart-, long- mond- en oogziektes zijn er heel veel verschillende andere ziektes die vaker voorkomen bij rokers dan bij niet-rokers. Roken geeft schade door het hele lichaam. Op deze pagina staat een aantal van die ziektes benoemd.

Diabetes

Sinds enige tijd is bekend dat roken de kans verhoogt op diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Bij diabetes maakt het lichaam te weinig of helemaal geen insuline meer aan. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht is. Roken zorgt ervoor dat de suikerspiegel in het bloed op en neer gaat.

Alzheimer

Roken verhoogt de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Dit komt door de gevolgen van roken op de bloedvaten. Tabaksrook irriteert de vaten, waarbij er wondjes ontstaan waar korstjes op groeien. Uiteindelijk verstoppen de vaten zo sneller en wordt de doorbloeding moeilijker. Dit geldt ook voor de bloedvaten in de hersenen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt 14% van de gevallen van Alzheimer door roken. En ander onderzoek toont aan dat mensen die roken 40% meer kans hebben op Alzheimer dan mensen die niet roken.(1)

Reuma

Reumatoïde Artritis is een pijnlijke ontsteking in de gewrichten. Roken vergroot de kans op deze vorm van reuma (2). Stoppen met roken verkleint het risico, maar dit blijft nog lang verhoogd. Het verhoogde risico op reuma hangt samen met hoeveel en hoe veel jaar je hebt gerookt. Om de verhoogde kans te kunnen berekenen moet je het aantal packyears of pakjesjaren uitrekenen. Je rekent het aantal pakjes dat iemand per dag rookt keer het aantal jaar dat iemand rookt.

Een rekenvoorbeeld:

  • Jan rookt 2 pakjes per dag. Dat doet hij al 15 jaar. Dan rekent Jan: 2 keer 15 = 30 packyears.
  • Mila rookt een half pakje per dag. Dat doet ze al 10 jaar. Mila rekent: 0,5 keer 10 = 5 packyears.

Bij 1-10 pakjesjaren is er een verhoogde kans van 26% (3). Dat geldt dus voor Mila.
Bij 11 tot 20 pakjesjaren heb je een verhoogde kans van 70%.
Bij 21 tot 30 pakjesjaren is de verhoogde kans 94%. Dat geldt voor Jan.

Onvruchtbaarheid

Vrouwen die roken hebben minder kans om zwanger te raken en meer kans op volledige onvruchtbaarheid. De kans op onvruchtbaarheid bij rokende vrouwen is 60% groter dan bij niet-rokende vrouwen. Dit komt doordat roken effect heeft op de hormonen die zorgen voor vruchtbaarheid (4). Er rijpen minder eicellen en de eicellen worden minder vaak bevrucht. Als er wel een zwangerschap ontstaat, brengt roken grote risico’s met zich mee voor de moeder en het kindje. Het kind overlijdt vaker als de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Bij mannen vergroot roken de kans op impotentie. Ook is het zaad bij rokende mannen minder van kwaliteit.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal. De ziekte van Crohn komt vaker voor bij mensen die roken. Zij hebben 76 procent meer kans op het ontwikkelen van deze ziekte dan mensen die nooit hebben gerookt (5).

Problemen bij een operatie

Bij mensen die roken is de doorbloeding van de aderen minder. Ook hebben ze minder zuurstof in het bloed, doordat koolmonoxide uit tabaksrook de plek van zuurstof inneemt. Wonden genezen daardoor minder snel bij mensen die roken. Bij ernstige of diepe wonden, zoals bij een operatie, kan dit gevaarlijk zijn en is de kans op problemen bij een operatie groter.

Om dezelfde redenen hebben mensen die roken ook bij het plaatsen van tandimplantaten een grotere kans dat het misgaat. Sommige tandartsen weigeren daarom implantaten te plaatsen als een patiënt niet stopt met roken.

Meer informatie

Bronnen

Bent u professional?

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Bezoek dan trimbos.nl.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar top