. . . Roken Risico's en gevolgen Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?
single.php

Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?

Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?

Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken. Het heel moeilijk om te vergelijken wat slechter is voor je gezondheid. Maar iemand kan ook gezondheidsklachten krijgen, zonder dood te gaan.

Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden door alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.

Invloed op de gezondheid

Zowel alcohol als tabak kunnen verschillende klachten veroorzaken. Als iemand stopt met roken of drinken, dan verbetert de gezondheid snel.

Risico’s van alcohol

Alcohol kan verschillende klachten veroorzaken:

Slechte nachtrust, misselijkheid, maagzweer, hoofdpijn en overgewicht. Duizeligheid verwarring, geheugenverlies, uitdroging, onderkoeling en coma. Ontstekingen, wonden, evenwichtsstoornissen, agressie, ongelukken. Schade aan het ongeboren kind. Hart- en vaatziekten, leverschade, alvleesklierontsteking, kanker. Hersenschade, delier, geheugenproblemen en het syndroom van Korsakov.

Risico’s van tabak

Tabak kan verschillende klachten veroorzaken:

Duizeligheid, koude handen of voeten, verminderde doorbloeding. Kortademigheid, astma, bronchitis, COPD, longontsteking en longemfyseem. Blindheid, suikerziekte, immuunziekten en risico’s bij zwangerschappen. Hersenbloeding, beroerte, hartinfarct en kanker.

Lees meer over gezondheidsklachten door roken.

Alcohol veroorzaakt in verschillende lichaamsdelen schade. Tabak beschadigt vooral de longen en de bloedvaten. Toch kun je niet zeggen dat alcohol daardoor gevaarlijker is. Dan moet je ook kijken hoe vaak mensen ziek worden van gebruik. Daardoor is het heel moeilijk om te vergelijken welke van de twee middelen slechter is voor je gezondheid.

Ziekte en ziekenhuis

Je kunt ook kijken naar hoe vaak mensen ziek zijn door gebruik van alcohol of tabak. Als je hier naar kijkt, is roken slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken zorgt voor bijna 10% van al het gezondheidsverlies van Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders. Overmatig alcoholgebruik veroorzaakt ongeveer 1,5% van al het gezondheidsverlies in Nederland.

Soms worden mensen zo ziek van alcohol drinken dat ze naar het ziekenhuis moeten. In 2023 belandden er 5.100 mensen in het ziekenhuis met een alcoholvergifting. Daarbij komen er nog bijna 18.000 mensen die dronken zijn en om een andere reden in het ziekenhuis komen. Dan gaat het bijvoorbeeld om dronken mensen die gevallen zijn en daardoor gewond raken. Er belanden ook veel dronken mensen in het ziekenhuis nadat ze hebben gevochten.

Maakt het verschil hoeveel iemand rookt of drinkt?

Alcohol en tabak zijn allebei schadelijke producten. Toch zijn er mensen die alcohol drinken of tabak roken en die daar niet ziek van worden. Of iemand last krijgt van de gezondheid is een kwestie van kans. Het staat nooit vast dat iemand klachten krijgt. Maar als iemand meer rookt, of meer drinkt, is de kans groter om klachten te krijgen.

Verslaving

Iemand kan verslaafd raken aan roken en aan alcohol drinken. Maar mensen die roken kunnen over het algemeen nog wel blijven werken. Mensen die te veel alcohol drinken functioneren soms minder goed op hun werk. Ze komen bijvoorbeeld vaker te laat of ze melden zich ziek. Als iemand op het werk drinkt dan kunnen er fouten of ongelukken gebeuren. Ook komt het vaker voor dat ze worden ontslagen. Als mensen hun baan verliezen krijgen ze vaak ook te maken met geldproblemen. Zo kunnen de problemen zich blijven opstapelen.

Wat is slechter roken of drinken?

De schadelijke invloed van roken en drinken blijft heel lastig te vergelijken. Mensen die overmatig alcohol drinken hebben vaak last van andere problemen dan gezondheidsklachten. Mensen die roken krijgen vaker last van hun gezondheid. Eén ding is duidelijk: zowel roken als alcohol drinken is ongezond.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is
Stel een vraag
Scroll naar boven