. . . Roken Risico's en gevolgen Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?
single.php

Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?

Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid?

Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken. Maar je kunt ook last krijgen van gezondheidsklachten zonder dat je doodgaat. Daardoor is het heel moeilijk om te vergelijken wat slechter is voor je gezondheid.

Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.

Effecten op de gezondheid

Zowel alcohol als tabak kunnen allerlei klachten veroorzaken. Als je stopt met roken of drinken dan verbetert je gezondheid snel. Klik op de balk om meer te lezen over de klachten die je kunt krijgen van roken of alcohol drinken.

Risico’s van alcohol

Alcohol kan onder meer de volgende gezondheidsklachten veroorzaken:

Slechte nachtrust, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, geheugenverlies, uitdroging, onderkoeling, ontstekingen, evenwichtsstoornissen, verwondingen, agressie, (verkeers)ongevallen, coma, schade aan het ongeboren kind, overgewicht, maagzweer, leverschade, hart- en vaatziekten, alvleesklierontsteking, kanker, hersenschade, delier, geheugenproblemen, korsakovsyndroom.

Risico’s van tabak

Tabak kan onder meer de volgende gezondheidsklachten veroorzaken: Duizeligheid, koude handen of voeten, verminderde doorbloeding, kortademigheid, astma, bronchitis, COPD, longontsteking, longemfyseem, blindheid, suikerziekte, immuunziekten, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, hersenbloeding, beroerte, hartinfarct, kanker.

Lees meer over gezondheidsklachten door roken

Alcohol veroorzaakt in allerlei lichaamsdelen schade. Tabak beschadigt voornamelijk de longen en de bloedvaten. Toch kan je niet zomaar zeggen dat alcohol daardoor gevaarlijker is. Je moet ook kijken hoe vaak mensen ziek worden van gebruik. Daardoor is het heel moeilijk om te vergelijken welke van de twee middelen slechter is voor je gezondheid.

Ziekte en ziekenhuis

Je kunt ook kijken naar hoe vaak mensen ziek zijn door gebruik van alcohol of tabak. Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders. Ongeveer 1,5% van al het gezondheidsverlies in Nederland wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Toch worden mensen soms zo ziek van alcohol drinken dat ze naar het ziekenhuis moeten. Dat gebeurt vooral bij mensen die alcohol hebben gedronken. Elk jaar belanden ongeveer 6.000 mensen in het ziekenhuis omdat ze zoveel alcohol hebben gedronken dat ze last krijgen van een alcoholvergiftiging. Daarbij zijn er nog bijna 18.000 dronken mensen die om een andere reden in het ziekenhuis zijn beland. Dan gaat het bijvoorbeeld om dronken mensen die zijn omgevallen en daardoor gewond zijn geraakt. Er belanden ook veel dronken mensen in het ziekenhuis nadat ze hebben gevochten.

De dosis maakt het verschil

Alcohol en tabak zijn allebei schadelijke producten. Toch zijn er mensen die alcohol drinken of tabak roken en die daar niet ziek van worden. Of je last krijgt van je gezondheid is een kwestie van kans. Het staat nooit vast dat je klachten krijgt. Maar hoe meer je rookt, of hoe meer je drinkt, des te meer kans je hebt om klachten te krijgen.

Verslaving

Je kunt verslaafd raken aan zowel roken als aan alcohol drinken. Maar mensen die roken kunnen over het algemeen nog wel blijven werken. Mensen die te veel alcohol drinken functioneren soms minder goed op hun werk. Ze komen bijvoorbeeld vaker te laat of ze melden zich ziek. Als iemand op het werk drinkt dan kunnen er fouten of ongelukken gebeuren. Ook komt het vaker voor dat ze worden ontslagen. Als mensen hun baan verliezen krijgen ze vaak ook te maken met geldproblemen. Zo kunnen de problemen zich blijven opstapelen.

Roken of alcohol: wat is slechter voor je?

Het schadelijke effect van roken en drinken blijft heel lastig te vergelijken. Mensen die overmatig alcohol drinken hebben vaak last van andere problemen dan gezondheidsklachten. Mensen die roken krijgen vaker last van hun gezondheid. Eén ding is duidelijk: zowel roken als alcohol drinken is ongezond.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is
Stel een vraag
Scroll naar boven