. . . Tabaksproducten Tabak Wat zijn de risico’s en gevolgen van het roken van tabak?
single.php

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het roken van tabak?

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van tabak?

Het roken van tabak is slecht voor de gezondheid. Dit komt door de stoffen in tabak, die bij het roken vrijkomen en door de stoffen die eraan zijn toegevoegd. Deze stoffen kunnen onder andere zorgen voor problemen met de longen, hart, mond en de huid, hoesten, infecties en kanker. Het is bekend dat mensen die roken over het algemeen een slechtere gezondheid hebben (1)

Kanker grootste doodsoorzaak

Men schat dat in Nederland maar liefst 40 procent van de mensen die te vroeg dood gaan, door roken komt. En van de mensen die rookt, is kanker de grootste oorzaak om te overlijden. Als mensen stoppen met roken voordat ze 35 jaar oud zijn, hebben zij dezelfde kans om even oud te worden als mensen die niet roken (2)

Verschil tabak in sigaretten en snus

De tabak van sigaretten ademt de gebruiker in via rook. Bij snus komt de tabak via de slijmvliezen in de mond, in het bloed terecht. Hierdoor is het gebruik van snus iets minder slecht voor de gezondheid, want er komt geen rook in de longen terecht. Maar het is wel net zo verslavend en bevat ook slechte stoffen.

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam. 
Op trimbos.nl staat meer informatie over de schadelijkheid van tabak.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven