. . . Tabaksproducten Tabak Wat is tabak?
single.php

Wat is tabak?

Wat is tabak?

Tabak bestaat uit de gedroogde bladeren en delen van de tabaksplant (Nicotiana Tabacum). De tabaksplant is een éénjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Na 2 tot 3 maanden worden de bladeren geoogst. Die worden eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt ook de hoeveelheid nicotine en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3 procent nicotine.

Broeien op een stapel

Als de bladeren gedroogd zijn, worden ze op een stapel gelegd. Ze beginnen dan te broeien. Tussen de bladeren kan het wel 50 graden worden. De tabak verandert hierdoor van smaak, samenstelling en geur. Dit duurt een paar jaar. Daarna zijn de bladeren klaar voor het verwerken in sigaren, sigaretten of shag.

In sigaretten, sigaren of shag zit maar voor een klein deel tabak. Voor het grootste deel zitten er andere gedroogde delen van planten in. Hieraan voegt de fabrikant smaakjes en stoffen toe, zodat de nicotine in de tabak beter door het lichaam wordt opgenomen. Zo is er een grotere kans op verslaving.  

Tabak bestaat uit de gedroogde bladeren en delen van de tabaksplant (Nicotiana Tabacum). De tabaksplant leeft één jaar. Deze kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Geoogste bladeren worden eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt ook de hoeveelheid nicotine en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3 procent nicotine.
Aan tabak worden stoffen toegevoegd. Daarover lees je meer op de pagina “Waarom zitten er toevoegingen in tabak?”.

Het roken van tabak is slecht voor de gezondheid. Dit komt door de stoffen in tabak, die bij het roken vrijkomen en door de stoffen die eraan zijn toegevoegd. Deze stoffen kunnen onder andere zorgen voor problemen met de longen, het hart, de mond en de huid, hoesten, infecties en kanker. Over het algemeen hebben mensen die roken, een slechtere gezondheid (1)

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

De tabak in sigaretten wordt gerookt. De tabak in snus zit in poedervorm en stopt de gebruiker onder de bovenlip. 

In Nederland geldt de tabaks-en rookwarenwet. Hierin staat onder andere dat roken pas mag vanaf 18 jaar, er geen reclame gemaakt mag worden over roken en het verboden is om in de horeca te roken. Op onze pagina over wet en regels lees je meer. 

Bronnen

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven