. . . Roken Risico's en gevolgen Hart- en vaatziektes
single.php

Hart- en vaatziektes

Hart- en vaatziektes

Mensen die roken lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, zoals een verhoogde bloeddruk, een beroerte, een hartaanval en hartfalen (1,2).

Hoge bloeddruk

Elke sigaret zorgt voor een tijdelijke en een langdurige piek van de bloeddruk. Roken bij een bloeddruk die al te hoog is, is dus extra slecht voor de bloedvaten. Medicijnen tegen hoge bloeddruk werken minder goed bij mensen die roken.

Veranderingen in de bloedvaten

Nicotine verhoogt de hartslag en vernauwt tijdelijk de bloedvaten in je lichaam. Door de nauwere bloedvaten gaat de bloeddruk omhoog.  Andere schadelijke stoffen in tabaksrook zorgen ervoor dat de bloedvaten langdurig vernauwen. Dat geeft druk op de wanden van de bloedvaten. Dit kan op den duur leiden tot beschadiging van de wanden van de bloedvaten. Het versnelt het proces van aderverkalking. Deze aandoening is vaak de basis van de meeste hart- en vaatziektes.

De vernauwingen in de bloedvaten kunnen ook tot ‘etalagebenen’ leiden. Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen al na een klein stukje lopen last in hun benen. Ze moeten dan even stilstaan tot de pijn weggaat. Deze mensen lopen alsof ze etalages bekijken. Etalagebenen op zich zijn niet gevaarlijk , maar de beschadiging aan de bloedvaten is dat wel.

Pijn op de borst

Pijn op de borst kan verschillende oorzaken hebben. Eén reden is dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Het hart is een spier die zuurstof nodig heeft om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt zorgt dat voor pijn op de borst. Roken draagt hier op verschillende manieren aan bij.

  • Nicotine in de tabaksrook zorgt voor een directe vernauwing van de vaten.
  • Nicotine zorgt er ook voor dat het hart sneller gaat kloppen.
  • Allerlei andere schadelijke stoffen in de tabaksrook zorgen ervoor dat de vaten langdurig  vernauwen.
  • Koolmonoxide uit sigaretten zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed komt.

Al deze effecten kunnen maken dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Dat kan pijn op de borst geven.

Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Om het hart liggen drie kransslagaders, die zuurstofrijk bloed naar het hart brengen. Die kransslagaders kunnen verstopt raken. Mensen die roken hebben 2 keer meer kans op een hartaanval(3). Dit verschil is bij vrouwen nog groter dan bij mannen.

Beroerte

Een beroerte of een Cerebro Vasculair Accident (CVA) wil zeggen dat er een probleem in de aderen van de hersenen is. Er zijn 3 soorten beroertes:

  • een TIA (mini-herseninfarct)
  • een hersenbloeding
  •  een herseninfarct

In alle 3 de gevallen is er een zuurstofgebrek in een deel van de hersenen. Bij een hersenbloeding treedt er een bloeding in de hersenen op. Bij een herseninfarct zorgt een bloedprop voor een afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Mensen die roken krijgen vaker een beroerte dan mensen die niet roken(2).

Meer informatie over hart- en vaatziektes vind je op Hartstichting.nl

Stel een vraag
Scroll naar boven