. . . Roken Risico's en gevolgen Longziektes door roken
single.php

Longziektes door roken

Longziektes door roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van long- en luchtwegziektes. Longziektes die veel voorkomen zijn longkanker en COPD.

Ieder jaar gaan er door roken veel mensen dood. Ook veroorzaken roken en meeroken problemen met de ademhaling, zoals benauwdheid, piepend ademhalen, hoesten en astma-aanvallen.

Trilhaartjes

In de longen zitten trilhaartjes die de longen schoonhouden. Door de teer in sigaretten plakken trilhaartjes aan elkaar vast. De trilhaartjes kunnen dan hun werk niet meer goed doen. Door het roken worden de longen nog viezer en raken de slijmvliezen in de longen beschadigd.

Longkanker

Er is een sterk verband tussen roken en het ontstaan van longkanker. Er sterven elk jaar ruim 10.000 aan longkanker en roken zorgt voor 82% van de sterfte aan longkanker.

Lees meer over kanker en roken

COPD

COPD is een Engelse afkorting en betekent Chronic Obstructive Pulmonary Diseases: chronische obstructieve longaandoeningen. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem. Bij chronische bronchitis vernauwen de luchtwegen door een ontsteking. Bij emfyseem zijn de longen beschadigd.

COPD komt alleen voor bij volwassenen. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Er gaan jaarlijks 6.500 mensen dood aan COPD en roken zorgt voor 76% van de sterfte aan COPD.

Astma

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegbuisjes in de longen. Roken vergroot de kans op het ontwikkelen van astma. En bij mensen met astma vergroot dit de kans op een astma-aanval en verergert de symptomen. Bij kinderen kan regelmatig meeroken astma veroorzaken. Bijvoorbeeld als de ouders in huis roken maar ook als ze buiten roken.

Meer informatie

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven