. . . Roken Risico's en gevolgen Longziektes door roken
single.php

Longziektes door roken

Longziektes door roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van long- en luchtwegziektes. Longziektes die veel voorkomen zijn COPD en longkanker. In 2019 gingen er door roken ruim 5.000 mensen dood aan COPD en ruim 8.500 aan longkanker(1). Ook veroorzaken roken en meeroken problemen met de ademhaling, zoals benauwdheid, piepend ademhalen, hoesten en astma-aanvallen.

Trilhaartjes

In de longen zitten trilhaartjes die de longen schoonhouden. Door de teer in sigaretten plakken trilhaartjes aan elkaar vast. De trilhaartjes kunnen dan hun werk niet meer goed doen. Door het roken worden de longen bovendien nog viezer en raken de slijmvliezen in de longen beschadigd.

COPD

COPD is een Engelse afkorting en betekent Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. Bij emfyseem zijn de longen beschadigd.

Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. COPD komt alleen voor bij volwassenen. Van alle sterfgevallen aan COPD, komt 82% door roken (gemeten in 2019).

Longkanker

Er is een sterk verband tussen roken en het ontstaan van longkanker. Hier is meer informatie over kanker en roken op te vinden.

Astma

Roken vergroot de kans op het ontwikkelen van astma. En bij mensen met astma vergroot dit de kans op een astma-aanval en verergert de symptomen. Bij kinderen kan regelmatig meeroken astma veroorzaken. Bijvoorbeeld als de ouders in huis roken.

Meer informatie

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven