single.php
. . . effecten Meeroken

Meeroken

Meeroken of passief roken is het blootgesteld worden aan tabaksrook in de omgeving. De duizenden verschillende chemicaliën en meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers.

Samenwonen met een iemand die in huis rookt, vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval (25-30% meer kans) of een beroerte (20-30% meer kans). Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20 tot 30%. Er zijn aanwijzigen dat meeroken ook het risico kan verhogen op longziekten en andere ziekten die met roken te maken hebben.

Kinderen

Kinderen zijn kwetsbaarder voor meeroken dan volwassenen, omdat ze nog in ontwikkeling zijn.

  • Als kinderen opgroeien in een huis waar regelmatig binnen wordt gerookt, hebben ze meer kans op astma, oorontsteking, hoesten, benauwdheid en hersenvliesontsteking.
  • De longen van kinderen die meeroken ontwikkelen minder goed dan van niet-meerokende kinderen.
  • Kinderen die vaak meeroken, beginnen later vaker zelf met roken.
  • Bij jonge kinderen zorgt een rokerige omgeving voor een dubbel zo grote kans op wiegendood (plotseling overlijden).

Er is steeds meer bekend over hoe ongezond meeroken eigenlijk is. Verreweg de meeste Nederlanders roken dan ook niet meer in huis en proberen kinderen uit de rook te houden. In 2014 zei nog 11% van de ouders dat er wel eens thuis in het bijzijn van hun kind werd gerookt. Jongeren van 13 tot 18 jaar zitten vaker in de rook (21%).

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn een campagne gestart voor een rookvrije generatie.

Voorkomen van meeroken

Rook blijft binnenshuis lang hangen en trekt in kleding en meubels. Helemaal stoppen met roken werkt daarom het beste om meeroken te voorkómen.

Zie voor meer informatie de onze folder Rookvrij Opgroeien (0-12 jaar).

Wat is derdehands rook?

Stel een vraag
Scroll naar top