. . . Roken Meeroken Wat is meeroken en hoe erg is dat?
single.php

Wat is meeroken en hoe erg is dat?

Wat is meeroken en hoe erg is dat?

Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Dit heet ook wel passief roken. Deze rook bevat honderden stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn, waarvan ruim 70 kankerverwekkende stoffen.

Ieder jaar overlijden er in Nederland meer dan 700 mensen door meeroken.

Samenstelling van de rook

De rook die in de omgeving terechtkomt en andere mensen inademen noemen we ook wel ‘tweedehands’ rook. Deze bestaat uit:

  • Rook uit de smeulende sigaret
  • Rook die rokers uitademen
  • Een klein gedeelte van de rook trekt direct door het omhulsel van de sigaret

Verloop na het roken

Ongeveer een uur na het roken is de helft van de rook binnen verdwenen. Deeltjes uit de rook komen neer op plekken in ruimten waar wordt gerookt, zoals op meubels en kleding. Bij vaak roken hoopt dit laagje zich op en kunnen de stoffen later opnieuw vrijkomen. Dit wordt ook wel ‘derdehands rook’ genoemd. Onderzoek toont aan dat ook deze later vrijgekomen stoffen schade kunnen veroorzaken in menselijke cellen.

Rookverbod

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van tabaksrook uit de omgeving. Het instellen van een rookverbod vermindert de blootstelling hieraan.

Meer informatie over meeroken

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven