single.php
. . . feiten Wat zijn de gezondheidseffecten van de waterpijp op korte termijn?

Wat zijn de gezondheidseffecten van de waterpijp op korte termijn?

  • Onderzoek wijst uit dat waterpijp roken in vergelijking met een sigaret samengaat met hogere niveaus van koolmonoxide en gelijke niveaus van nicotine in het bloed. Zowel het roken van een waterpijp als het roken van een sigaret is geassocieerd met een versnelde hartslag.  
  • Het roken van een waterpijp met tabak of met alternatieve gearomatiseerde substanties (kruidenmengsels of dampsteentjes) kan leiden tot een koolmonoxide(CO)-vergiftiging, zelfs na eenmalig gebruik. Een CO-vergiftiging leidt tot klachten als hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen en flauwvallen die vaak al snel optreden na gebruik. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden.
  • Omdat het roken van een waterpijp een sociale aangelegenheid is en het mondstukje van de slang waaraan gezogen wordt vaak van mond tot mond gaat, kunnen bacteriën en virussen gemakkelijk worden overgedragen. Vooralsnog ontbreken kwalitatief goede studies om te concluderen of waterpijprokers een verhoogde kans hebben op hepatitis C of tuberculose, al zijn voor laatstgenoemde ziekten enkele aanwijzingen gevonden.

Een filmpje dat uitleg geeft over de waterpijp vind je hier.

Stel een vraag
Scroll naar top