single.php
. . . feiten Wat zijn de gezondheidseffecten van de waterpijp op lange termijn?

Wat zijn de gezondheidseffecten van de waterpijp op lange termijn?

  • Het roken van een waterpijp is, indien er nicotine inzit, even verslavend als het roken van sigaretten. Ook lijken dezelfde onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld ‘drang om te roken’) en vergelijkbare bevredigende gevoelens (bijvoorbeeld ‘plezierig’, ‘lekker’) op te treden als bij het roken van ‘gewone’ sigaretten. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid nicotine die waterpijprokers binnenkrijgen als ze dagelijks roken (afgemeten aan de concentratie cotinine in het bloed) gelijk is aan de hoeveelheid nicotine van 10 sigaretten per dag.        
  • In een overzichtsstudie waarin resultaten van 24 onderzoeken naar de lange termijn gezondheidsrisico’s van het roken van een waterpijp zijn samengevat, werd geconcludeerd dat het roken van een waterpijp het risico verhoogt op longkanker en andere ziekten van de luchtwegen, en tandvleesaandoeningen. De kwaliteit van de studies liet echter te wensen over.   
  • Tot nu toe is in één studie de blootstelling aan schadelijke stoffen onder mensen onderzocht die uitsluitend waterpijp rookten, uitsluitend sigaretten rookten, of die helemaal niet rookten. Dagelijkse waterpijprokers bleken op de lange termijn aan 5 tot 10 keer zoveel nitrosamine -een sterk kankerverwekkende stof- te worden blootgesteld dan niet-rokers. De blootstelling aan nitrosamine was iets minder dan bij dagelijkse rokers. De onderzoeksgroep bestond uit slechts 75 participanten. De wetenschappelijke evidentie voor langetermijneffecten is dus nog gering.
  • In vergelijking met de risico’s van rook die vrijkomt bij sigaretten, en de fysiologische gevolgen op korte termijn, kan wel een inschatting worden gemaakt van de effecten van gebruik van de waterpijp op de lange termijn. Uit onderzoek is immers bekend dat veelvuldige blootstelling aan stoffen als teer, koolmonoxide en lood op de lange termijn long- en mondkanker, hart- en vaatziekten en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.

Een filmpje dat uitleg geeft over de waterpijp vind je hier.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top