single.php
. . . feiten Wat zijn de verschillen in risico’s tussen het roken van sigaren of sigaretten?

Wat zijn de verschillen in risico’s tussen het roken van sigaren of sigaretten?

De verschillen zijn:

  • Sigarenrokers roken over het algemeen minder frequent dan sigarettenrokers. Aan de andere kant bevatten sigaren per stuk meer tabak dan sigaretten. Sigaren produceren meer rook en het roken ervan duurt dan ook veel langer.
  • De rook van sigaren is minimaal even schadelijk als de rook van sigaretten. Net als sigarettenrook, bevat sigarenrook de giftige en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak.
  • De concentratie koolmonoxide is in sigarenrook hoger. Dit komt doordat sigaren een omhulsel van tabaksblad hebben, dat minder poreus is dan papier en daardoor minder zuurstof bij de verbranding toelaat. 
  • Het roken van sigaren is gerelateerd aan vergelijkbare ziekten als het roken van sigaretten. Een verschil met sigarettenrokers is echter dat longziekten en kanker in de longen en blaas minder vaak voorkomen bij mensen die enkel sigaren roken. Dit komt waarschijnlijk door het verschil in diepte van de inhalatie en het feit dat sigarenrokers gemiddeld veel minder vaak roken. Sigarenrokers hebben echter een ongeveer even hoog risico als sigarettenrokers op kanker in de mond, keel of hersenen. 
  • De precieze hoogte van het gezondheidsrisico is afhankelijk van de blootstelling aan rook. Onder meer de frequentie van het roken en de diepte van inhaleren bepalen de mate van blootstelling.
Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top