. . . Tabaksproducten Sigaar Wat is een sigaar
single.php

Wat is een sigaar

Wat is een sigaar

Een sigaar bestaat uit tabak opgerold in een huls van tabaksblad (in plaats van papier, zoals bij sigaretten).

De kop van de sigaar knipt de gebruiker eraf met een sigarenknipper. Daarna steekt die de sigaar aan en laat hem langzaam warm worden. Vervolgens neemt de gebruiker kleine trekjes. Een sigaar wordt minder vaak over de longen gerookt. Dit betekent dat de rook alleen in de mond komt en daarna weer uit wordt geblazen. 

Over het algemeen hebben mensen die roken een slechtere gezondheid.(1).

Nicotine

Het risico op verslaving is bij sigaren net zo hoog als bij sigaretten. Dit komt doordat de nicotine in sigaren via het slijmvlies in de mond wordt opgenomen. Nicotine is een verslavende stof.

Rook net zo slecht als van sigaretten

De rook van sigaren is net zo slecht als de rook van sigaretten. Net als sigarettenrook, bevat sigarenrook giftige stoffen en stoffen die kanker veroorzaken. Deze stoffen komen vrij bij de verbranding van tabak. 

Kans op ziektes

Door het roken van sigaren is er kans op dezelfde ziektes als door het roken van sigaretten. Bijvoorbeeld longziektes en kanker in de mond, blaas en hersenen.  

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.(2,3,4)

Sigaren bevatten sterkere tabak dan sigaretten. Het omhulsel van sigaren is gemaakt van tabaksblad. Bij sigaretten is dit van papier. Meestal rookt men een sigaar niet over de longen. Dit betekent dat de gebruiker de rook alleen in de mond laat komen. Sigarettenrook wordt vaak wel helemaal ingeademd. 

Vaak uit gewoonte of omdat het zogenaamd ‘sjiek’ staat tijdens feestelijke of andere gelegenheden. De meeste mensen die sigaren roken, doen dit alleen af en toe. 

Nicotine

Doordat in sigaren de verslavende stof nicotine zit, willen mensen toch vaker sigaren roken en zijn ze na een tijdje verslaafd. Nicotine geeft veel mensen namelijk een prettig gevoel: ontspannend, blij en een goede concentratie. Het is voor veel mensen lastig deze gewoonte te doorbreken. Hoe dit aan te pakken is, staat op ikstopnu.nl

In Nederland geldt de tabaks-en rookwarenwet. Hierin staat onder andere dat roken pas mag vanaf 18 jaar, er geen reclame gemaakt mag worden over roken en het verboden is om in de horeca te roken. Sigaren horen onder deze wet. Op onze pagina over wet en regels lees je meer. 

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de sigaar op trimbos.nl.

Bronnen

  • NTVG, Roken | Cijfers en Context | Gevolgen, 2014. 
  • Shopland, D. R. (1998). Cigars: Health effects and trends. Smoking and Tobacco Control No. 9. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Wyss, A. et al. (2013). Cigarette, cigar, and pipe smoking and the risk of head and neck cancers: pooled analysis in the International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. American Journal of Epidemiology, 178(5), 679-690.
  • McCormack, V. A. et al. (2011). Cigar and pipe smoking and cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). International Journal of Cancer, 127(10), 2402-2411.
Stel een vraag
Scroll naar boven