single.php
. . . feiten Is waterpijp roken met een kruidenmengsel (herbal Molesses) of met dampsteentjes (Shiazo Steam Stones) een veilig alternatief?

Is waterpijp roken met een kruidenmengsel (herbal Molesses) of met dampsteentjes (Shiazo Steam Stones) een veilig alternatief?

Naast waterpijptabak kan de waterpijp ook gerookt worden met een kruidenmengsel bekend onder de naam “Herbal Molasses”. Het kruidenmengsel bevat suiker en fruitextracten en is nicotine- en teervrij. Een Amerikaans onderzoek heeft echter uitgewezen dat er bij het roken van Herbal Molasses ook gevaarlijke stoffen vrijkomen, waaronder koolmonoxide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
Een ander alternatief voor waterpijptabak zijn dampsteentjes, ook wel ‘Shiazo Steam Stones’ of poreuze stenen genoemd. Dit zijn kleine steentjes die doordrenkt worden in een aroma dat verdampt tijdens het roken. Er is geen onderzoek bekend naar de dampsteentjes en er kunnen dus geen uitspraken worden gedaan over de eventuele schadelijkheid van het gebruik. 
Bron: Factsheet waterpijp, Trimbos-instituut, 2013

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top