single.php
. . . professionals tabaksproducten Pruim- en snuiftabak

Pruim- en snuiftabak

Pruimtabak is tabak waarop men kauwt of pruimt. De tabak wordt na enige tijd uitgespuugd. Snuiftabak (snuff) is fijngesneden tabak bedoeld om door de neus op te snuiven. Het snuiven van tabak komt echter weinig voor; meestal wordt de fijngesneden tabak gearomatiseerd en verkocht als pruimtabak. Pruim- en snuiftabak zijn ‘rookloze’ tabaksproducten: de tabak wordt niet verbrand.

Een andere vorm van rookloze tabak is ‘snus’. Dit is tabak in de vorm van een vochtig poeder, dat onder de bovenlip gestopt dient te worden. Snus wordt van oudsher voornamelijk geconsumeerd in Zweden en Denemarken en meer recentelijk in de Verenigde Staten.1,2 In de Europese Unie is snus verboden, met uitzondering van Zweden.3

Gebruik van pruim- en snuiftabak is geassocieerd met gezondheidsrisico’s, maar minder dan bij het roken van tabak.

  • Pruim- en snuiftabak bevat nicotine: gebruik ervan is verslavend.1
  • Doordat er geen verbranding plaatsvindt, krijgt de gebruiker niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen.1 Ook wordt er niet over de longen geïnhaleerd, waardoor het risico op longaandoeningen veel kleiner is dan bij rooktabak.4,5 
  • Mensen die pruim- of snuiftabak gebruiken, hebben een kleinere kans op kanker dan rokers. De kans op kanker is echter wel groter dan bij mensen die helemaal geen tabak gebruiken. Het gaat dan met name om mond- en keelkanker.4,5 
  • Ook voor hart- en vaatziekten geldt dat de risico’s voor gebruikers van rookloze tabak kleiner zijn dan voor rokers, maar groter dan voor wie geen tabak gebruikt.2,4
  • Scandinavische snus lijkt de minst schadelijke vorm van rookloze tabak.
  • Gebruik van rookloze tabak kan leiden tot ontstekingen in de mond, verkleuring van de tanden, cariës en zelfs uitval van de tanden.

Bronnen

1. Benowitz, N. L. (2011). Smokeless tobacco as a nicotine delivery device: harm or harm reduction? Clinical Pharmacology Therapy, 90(4), 491-493.
2. Piano, M. R., et al. (2010). Impact of smokeless tobacco products on cardiovascular disease: implications for policy, prevention, and treatment. Circulation, 122, 1520-1544.
3. Tobacco Product Directive (2014). Official Journal of the European Union, 1-127.
4. Colilla, S. A. (2011). An epidemiologic review of smokeless tobacco health effects and harm reduction potential. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 65 (2), 197-211.
5. Lee, P. N. & Hamling, J. (2009). Systematic review of the relation between smokeless tobacco and cancer in Europe and North America. BMC Medicine, 7(36), 1-47.
6. Greer, R. O. Jr. (2011). Oral manifestations of smokeless tobacco use. Otolaryngologic Clinics of North America, 44(1), 31-56.

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top