. . . Tabaksproducten Pruimtabak Wat is pruimtabak?
single.php

Wat is pruimtabak?

Wat is pruimtabak?

Pruimtabak is tabak die gemaakt is om te kauwen. Een ander woord voor tabak kauwen is pruimen. Daarom heet het pruimtabak. 

Pruimen was vroeger populair op plekken waar geen vuur mocht worden gemaakt. Bijvoorbeeld op houten schepen of bij mijnwerkers. Later werd het roken van tabak populairder. In Nederland wordt er tegenwoordig bijna niet meer gepruimd.(1)

Pruimtabak is een rookvrije tabak soort. De tabak is speciaal bewerkt om te kunnen pruimen (kauwen). De tabak wordt aan de binnenkant van de wang gestopt. Via bloedvaatjes in de wang komt nicotine uit de tabak in het bloed terecht. Na een tijdje kun je de tabak weer uitspugen.

Risico’s voor de gezondheid

Een duidelijk gevolg van tabak pruimen is een slecht gebit. Mensen die veel pruimen hebben vaak bruine tanden. Het kan ook zorgen voor meer gaatjes en zelfs uitvallende tanden.(2,3)

Risico op kanker

Daarnaast zitten er stoffen in tabak die kanker kunnen veroorzaken. Omdat pruimtabak in de mond gekauwd wordt, kan pruimtabak zorgen voor kanker in de mond en keel. Maar omdat de tabak niet wordt gerookt, is er minder kans op longkanker.(2,4,5) Tot slot zit er in pruimtabak nicotine. Die stof is verslavend.

Zwangerschap

Voor de zwangerschap heeft pruimtabak ook veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby, of een baby die te weinig voeding heeft gehad. De baby in de buik kan er zelfs aan doodgaan. Het beste is om nog voor de zwangerschap te stoppen met alle tabaksproducten. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam. Op ikstopnu.nl lees je meer over de gevolgen van roken op de zwangerschap.

Pruimtabak en snus zijn allebei vormen van rookvrije tabak. Bij allebei wordt de tabak in de mond gedaan. Maar ze zijn niet hetzelfde. Dit zijn de verschillen:

  • Pruimtabak wordt in plukjes tabak in de mond gedaan. Er wordt vaak gepruimd in de wang.
  • Bij snus is de tabak fijngemalen tot een poeder. Dat poeder wordt in een klein zakje onder de lip gedaan.

Pruimtabak is verboden in Nederland. Je kunt meer over de Tabakswet lezen op de pagina over wet en regels.

Bronnen

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over pruimtabak en snuiftabak op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven