. . . Tabaksproducten E-sigaret (vape) Wat is een e-sigaret (vape)?
single.php

Wat is een e-sigaret (vape)?

Wat is een e-sigaret (vape)?

Een e-sigaret (ook wel vape genoemd) is een elektronisch apparaat waarmee het lijkt alsof je een sigaret rookt. In plaats van tabak kun je er damp mee roken. Die damp komt uit de vloeistof in de e-sigaret. De vloeistof wordt heet, waarna je de damp inademt. In de vloeistof kan nicotine zitten, maar dat hoeft niet.

Meer over de e-sigaret

Hieronder leer je nog meer over de e-sigaret, druk op de tekst om meer te lezen.

Je mag een e-sigaret kopen als je 18 jaar of ouder bent. Dat is vastgesteld in de Tabakswet

De damp van e-sigaretten bevat allerlei giftige stoffen. E-sigaretten zijn dus ongezond. Lees hier alles over de risico’s van e-sigaretten (vapes).

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van de e-sigaret afgeraden. De damp van e-sigaretten bevat schadelijke stoffen. Bovendien bevatten sommige e-sigaretten nicotine. Zo gaat er nog steeds nicotine naar je baby en dat is slecht voor je kindje.

Hoeveel mensen de e-sigaret (ook wel vape genoemd) gebruiken hangt een beetje af van naar welke doelgroep je kijkt. Jongeren gebruiken de e-sigaret relatief vaker dan volwassenen.

Voor de laatste cijfers over roken en de e-sigaret kun je kijken op Trimbos.nl – algemene cijfers over roken of bekijk de specifieke cijfers over de e-sigaret onder scholieren.

De e-sigaret valt volgens de wet onder het rookverbod. Dat betekent dat jongeren onder de 18 geen e-sigaret of vergelijkbare producten mogen kopen. Voor de e-sigaret gelden dezelfde regels als voor een gewone sigaret. 

Je mag geen e-sigaretten gebruiken in openbare gebouwen zoals scholen, sportclubs en musea. Ook in de horeca, op de werkplek en op stations en perrons mag er geen e-sigaret worden gerookt. Thuis of op straat mag het wel. 

Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om andere smaakjes dan tabakssmaak toe te voegen aan e-sigaretten(1)
De e-sigaretten met andere smaakjes mogen tot uiterlijk 1 januari 2024 verkocht worden. Ook krijgen e-sigaretten dan een neutrale verpakking. Dat is zo afgesproken in het Preventieakkoord.

Klik hier als je meer wil weten over wetgeving of stel je vraag aan de Rokeninfolijn.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de e-sigaret (vape) en shisha-pen op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven