. . . Tabaksproducten Wiet-hasj Wat zijn wiet en hasj
single.php

Wat zijn wiet en hasj

Wat zijn wiet en hasj

Hasj en wiet zijn van de vrouwelijke cannabisplant gemaakt. Het is ook bekend onder de naam cannabis of hennep. Wiet is gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de plant. Van de bloem kun je ook samengeperste hars maken. Dit is hasj.

Gebruikers roken de wiet of hasj vaak samen met tabak in een lang vloeitje. Dit gebeurt vaak in een coffeeshop of thuis. Het roken van hasj of wiet heet ook wel ‘blowen’. Soms wordt wiet of hasj verwerkt in eten.

Ontspannen

Door het roken van wiet of hasj wordt de gebruiker ontspannen, rustig en sloom. De spieren ontspannen zich en er kan een lachkick ontstaan. Daarnaast kan eten lekkerder smaken en muziek beter klinken.

Angst

Maar er zitten ook nadelen aan. Er kan angst of paniek ontstaan door het roken van hasj of wiet. Dit gebeurt sneller als iemand al angstig is, te veel gebruikt of onervaren is. De kans dat dit gebeurt is bij wiet groter dan bij hasj. 

Wanneer het werkt

Als een gebruiker hasj of wiet rookt, is het effect na een paar minuten merkbaar. Dit werkt 2 tot 4 uur door.
Als een gebruiker hasj of wiet eet, duurt het soms wel 1 tot 2 uur voordat er een effect is. Dit effect werkt 4 tot 6 uur door.

Wiet en hasj zijn geestelijk verslavend. Dit betekent dat de gebruiker erg kan verlangen naar wiet of hasj, wanneer die het niet rookt. Maar lichamelijke ontwenningsverschijnselen komen weinig voor. Wel kan men door het vaak te gebruiken, problemen met het geheugen krijgen en angstig worden.

Longziektes

Het roken van hasj of wiet verhoogt de kans op ziektes aan de longen. Meer dan bij gewone sigaretten. Er zit namelijk geen filter in het rookproduct, zoals bij een gewone sigaret. Zo krijgt de gebruiker 2 tot 3 keer meer teer binnen, een gevaarlijke stof. Ook ademen mensen die blowen meer rook in. Met blowen wordt het roken van wiet of hasj bedoeld. 

Er is een risico dat de baby bij de geboorte kleiner en lichter is als de moeder wiet of hasj rookt of heeft gerookt. Ook kunnen kinderen later moeite hebben met concentreren en angstklachten krijgen. Als je zwanger wilt worden of zwanger bent en wilt stoppen met roken of blowen, bekijk dan deze informatie over stoppen met roken.

  • In Nederland gebruiken meer mannen dan vrouwen wiet of hasj. 
  • Jongvolwassenen gebruiken wiet of hasj het meest.

Meer feiten en cijfers over het gebruik van wiet of hasj (cannabis), is te lezen op trimbos.nl.

Wiet en hasj staan op lijst II van de Opiumwet. Het mag dus niet geteeld worden, in het bezit zijn of te koop zijn. Wel zijn de straffen minder hoog dan bij drugs op lijst I, zoals de drugs heroïne en cocaïne

In Nederland is het gebruik van drugs niet strafbaar. Vandaar dat bezit voor eigen gebruik (tot 5 gram) meestal niet wordt bestraft. Gemeenten kunnen coffeeshops toestemming geven om wiet en hasj te verkopen.

Op drugsinfo.nl staat alle informatie over cannabis, wiet en hasj op een rij. Ook is hier informatie over andere drugssoorten lezen.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk de informatiepagina over cannabis op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven