. . . Wet & Regels Werk Roken op de werkplek
single.php

Roken op de werkplek

Roken op de werkplek

In de Tabaks- en Rookwarenwet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. De werkgever moet hiervoor zorgen. Als werknemers zich niet houden aan de regels, moet de werkgever hier iets aan doen. Ook mensen die in de horeca werken hebben recht op een rookvrije werkplek.

Gesloten rookruimtes ook verboden

Sinds 1 januari 2022 mogen in bedrijven geen gesloten rookruimtes meer zijn. Er zijn nergens meer plekken in het openbare en bedrijfsleven waar rookruimtes zijn. 

Wat te doen als je werkplek niet rookvrij is

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de Tabakswet. Is er sprake van een overtreding, dan kun je bij de NVWA een klacht indienen. Dat kun je doen met dit klachtenformulier of door te bellen met de klachtenlijn: 0900-0388. Klachten worden vertrouwelijk behandeld.

Als niets helpt kun je uiteindelijk naar de rechter stappen. Deze kan een werkgever opleggen om een rookbeleid in te voeren. Maar dit kan de sfeer op het werk wel negatief beïnvloeden of tot behoorlijke spanningen leiden. Daarom is het verstandig je bij te laten staan door een advocaat. Meer informatie hierover kun je opvragen bij je vakbond of rechtsbijstandsverzekering.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven