single.php
. . . markt Snus of nicotinezakjes

Snus of nicotinezakjes

Al een aantal jaren zijn ze verkrijgbaar: nicotinezakjes. Ook wel ‘snus’ genoemd. Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media onder de aandacht gebracht als leefstijlkeuze en een alternatief voor roken. Het RIVM waarschuwt voor het gebruik van snus, omdat het erg slecht is voor je.

Wat zijn snus of nicotinezakjes?

Snus of nicotinezakjes bevatten een poeder. Dit poeder bestaat uit nicotine en een toegevoegde smaak. Het lijkt op een theezakje. In sommige zakjes zit geen nicotine, maar iets anders. Bijvoorbeeld CBD-olie of cafeïne. Snus of nicotinezakjes zijn verboden als ze meer dan 0,035 milligram nicotine bevatten.

Hoe worden snus of nicotinezakjes gebruikt?

Snus of nicotinezakjes stop je tussen de wang of lip en tandvlees. Er zit meestal nicotine in. Dat is erg verslavend. De zakjes worden verkocht in kleine blikjes. Ook bestaan ze in verschillende smaakjes. Dat maakt ze aantrekkelijk voor jongeren.

Welke klachten geven snus of nicotinezakjes?

Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.

Op dit moment is nog onduidelijk hoeveel mensen snus of nicotinezakjes gebruiken. De verkoop hiervan is verboden, maar in deze reportage is te zien dat het makkelijk te verkrijgen is in Nederland. In dit artikel van Tabaknee wordt gewaarschuwd voor het gebruik van snus.

Wat is het verschil met Zweedse snus?

In Nederland noemt men nicotinezakjes ook wel snus. Maar die nicotinezakjes bevatten geen tabak. In de oorspronkelijke snus zit dat wel. Omdat dit vaak in Zweden wordt gebruikt, noemen we die oorspronkelijke snus hier Zweedse snus.

Lees meer over pruimtabak, snuiftabak en Zweedse snus.

Meer informatie

Wil je meer informatie over snus of nicotinezakjes? Of weten hoe je ermee kunt stoppen? Mail dan naar [email protected] of bel de gratis Stoplijn via 0800-1995. Te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Als professional lees je meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp op trimbos.nl.


Stel een vraag
Scroll naar top