. . . Tabaksproducten Nicotinezakjes (Snus) Wat zijn nicotinezakjes (snus / nicopods)?
single.php

Wat zijn nicotinezakjes (snus / nicopods)?

Wat zijn nicotinezakjes (snus / nicopods)?

Nicotinezakjes of snus zonder tabak zijn zakjes met een poeder, nicotine en meestal een smaakje. De gebruiker doet het zakje tussen de bovenlip en het tandvlees. Het speeksel en de bloedvaten in het tandvlees nemen nicotine en andere stoffen op in het bloed. Snus mag niet meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Snus met meer nicotine is verboden. In sommige zakjes zit geen nicotine, maar iets anders. Bijvoorbeeld CBD-olie of cafeïne. Andere namen voor snus zijn nicotinezakjes, nicotine pouches en nicopods.

Verslavend

In snus met en zonder tabak zitten schadelijke stoffen. Door deze stoffen kan iemand last krijgen van de mond en keel. In snus zit ook de verslavende stof nicotine. Zeker kinderen en jongeren kunnen snel verslaafd raken aan nicotine. Daarom raden we het gebruik van snus af.

Snus of nicotinezakjes stop je tussen de wang of lip en tandvlees. Er zit meestal nicotine in. Dat is erg verslavend. De zakjes worden verkocht in kleine blikjes. Ook bestaan ze in verschillende smaakjes. Dat maakt ze aantrekkelijk voor jongeren.

Het gevoel door het gebruik van snus, lijkt op dat van roken van een sigaret. Gebruikers voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Ongeveer een half uur na het gebruik van snus, zijn deze gevoelens te ervaren. Ze houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. Dit ligt aan iemands gewicht, hoeveel men gewend is aan nicotine en hoe vaak men snus gebruikt. 

Er zitten kankerverwekkende stoffen in nicotinezakjes. Gebruikers van snus hebben dus mogelijk een grotere kans op neuskanker en mondkanker. En het is een verslavend product. Snus kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.
Lees meer over de risico’s en gevolgen van snus / nicotinezakjes

Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.

In Nederland noemt men nicotinezakjes ook wel snus. Maar die nicotinezakjes bevatten geen tabak. In de oorspronkelijke snus zit dat wel. Omdat dit vaak in Zweden wordt gebruikt, noemen we die oorspronkelijke snus hier Zweedse snus.

Op dit moment is nog onduidelijk hoeveel mensen snus of nicotinezakjes gebruiken. De verkoop hiervan is verboden, maar in deze reportage is te zien dat het makkelijk te verkrijgen is in Nederland. In dit artikel van Tabaknee wordt gewaarschuwd voor het gebruik van snus.

Wel weten we hoeveel mensen snus zonder tabak gebruiken. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht. Het aantal mensen in Nederland dat ooit snus zonder tabak heeft gebruikt, was in 2020 nog laag: 0,6 procent. Dit was 0,3 procent onder 13 tot 17-jarigen en 1,3 procent onder 18 tot 24-jarigen. Van de mensen die het ooit hebben gebruikt, rookt bijna 70 procent of heeft gerookt.(1)

Stoppen met snus (nicotinezakjes)

Aan snus en nicotinezakjes raak je makkelijk verslaafd. In de zakjes zitten ook andere schadelijke stoffen die slecht zijn voor je. Stoppen is daarom een gezonde keuze. Lees meer op: stoppen met snus en nicotinezakjes – ikstopnu.nl.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over nicotinezakjes en snus op trimbos.nl.

Bronnen

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven