. . . Tabaksproducten Nicotinezakjes (Snus) Waarom is snus verboden in Nederland?
single.php

Waarom is snus verboden in Nederland?

In vergelijking tot sigaretten, is snus minder verslavend. Er zit minder nicotine in, een verslavende stof. Maar er zitten in snus wél 28 kankerverwekkende stoffen. Dit geeft een grote kans op mond- en keelkanker. Om deze redenen is in 2014 een verbod op snus opgenomen in de EU Tabaksproductenrichtlijn (2014/40/EU). Dit verbod geldt voor snus met tabak.

Snus zonder tabak

Er is ook snus zonder tabak verkrijgbaar, dat wel in Nederland te koop is. Dit zijn een soort theezakjes met een wit poeder waar nicotine in zit. Deze snus is net zo verslavend.

Nicotinevergiftiging

Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar top