. . . Tabaksproducten Nicotinezakjes (Snus) Waarom is snus verboden in Nederland?
single.php

Waarom is snus verboden in Nederland?

Waarom is snus verboden in Nederland?

Snus met tabak wordt ook wel Zweedse snus genoemd. Zweedse snus is een klein zakje met poeder en tabak dat de gebruiker tussen de bovenlip en het tandvlees doet. In Zweedse snus zit tabak. Daarom is deze snus verboden onder de Tabaks- en rookwarenwet (artikel 3a). Hierin staat dat snus met tabak niet verkocht mag worden.

Snus zonder tabak

Er is ook snus zonder tabak. Die worden ook wel nicotinezakjes genoemd. Dit zijn kleine witte zakjes met een poeder, nicotine en meestal een smaakje. Omdat er geen tabak in zit, valt de snus niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet. In deze snus zit wel de schadelijke en verslavende stof nicotine. Daarom mag snus niet meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Snus met meer nicotine is verboden.

Nicotinevergiftiging

Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Die persoon kan duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.

Stoppen met snus (nicotinezakjes)

Aan snus en nicotinezakjes raak je makkelijk verslaafd. In de zakjes zitten ook andere schadelijke stoffen die slecht zijn voor je. Stoppen is daarom een gezonde keuze. Lees meer op: stoppen met snus en nicotinezakjes – ikstopnu.nl.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk de informatiepagina over nicotinezakjes en snus op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven