. . . Tabaksproducten Nicotinezakjes (Snus) Wat zijn nicotinezakjes (snus)?
single.php

Wat zijn nicotinezakjes (snus)?

Wat zijn nicotinezakjes (snus)?

Al een aantal jaren zijn ze verkrijgbaar: nicotinezakjes. Ook wel ‘snus’ genoemd. Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media onder de aandacht gebracht als leefstijlkeuze en een alternatief voor roken. Het RIVM waarschuwt voor het gebruik van snus, omdat het erg slecht is voor je.

Snus of nicotinezakjes bevatten een poeder. Dit poeder bestaat uit nicotine en een toegevoegde smaak. Het lijkt op een theezakje. In sommige zakjes zit geen nicotine, maar iets anders. Bijvoorbeeld CBD-olie of cafeïne. Snus of nicotinezakjes zijn verboden als ze meer dan 0,035 milligram nicotine bevatten.

Verslavend

In snus met en zonder tabak zitten slechte stoffen waaraan je verslaafd kunt raken. Daarom is het beter om het niet te gebruiken. 

Snus of nicotinezakjes stop je tussen de wang of lip en tandvlees. Er zit meestal nicotine in. Dat is erg verslavend. De zakjes worden verkocht in kleine blikjes. Ook bestaan ze in verschillende smaakjes. Dat maakt ze aantrekkelijk voor jongeren.

Het gevoel door het gebruik van snus, lijkt op dat van roken van een sigaret. Gebruikers voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Ongeveer een half uur na het gebruik van snus, zijn deze gevoelens te ervaren. Ze houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. Dit ligt aan iemands gewicht, hoeveel men gewend is aan nicotine en hoe vaak men snus gebruikt. 

Er zitten kankerverwekkende stoffen in nicotinezakjes. Gebruikers van snus hebben dus mogelijk een grotere kans op neuskanker en mondkanker. En het is een verslavend product. Snus kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.
Lees meer over de risico’s en gevolgen van snus / nicotinezakjes

Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.

In Nederland noemt men nicotinezakjes ook wel snus. Maar die nicotinezakjes bevatten geen tabak. In de oorspronkelijke snus zit dat wel. Omdat dit vaak in Zweden wordt gebruikt, noemen we die oorspronkelijke snus hier Zweedse snus.

Op dit moment is nog onduidelijk hoeveel mensen snus of nicotinezakjes gebruiken. De verkoop hiervan is verboden, maar in deze reportage is te zien dat het makkelijk te verkrijgen is in Nederland. In dit artikel van Tabaknee wordt gewaarschuwd voor het gebruik van snus.

Wel weten we hoeveel mensen snus zonder tabak gebruiken. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht. Het aantal mensen in Nederland dat ooit snus zonder tabak heeft gebruikt, was in 2020 nog laag: 0,6 procent. Dit was 0,3 procent onder 13 tot 17-jarigen en 1,3 procent onder 18 tot 24-jarigen. Van de mensen die het ooit hebben gebruikt, rookt bijna 70 procent of heeft gerookt.(1)

Bronnen

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven