single.php
. . . verkoop Tabakslobby

Tabakslobby

Voor de tabaksindustrie is het natuurlijk van groot belang dat er zoveel mogelijk mensen blijven roken en zo min mogelijk effectieve maatregelen worden getroffen.

In Nederland gelden allerlei regels, zoals dat het beleid rond roken moet worden gemaakt zonder bemoeienis van de tabaksindustrie. De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft echter een proces aangespannen tegen de Nederlandse overheid, vanwege volgens hen intensief contact tussen de overheid en de tabakslobby.

In veel ontwikkelingslanden heeft de industrie meer mogelijkheden. Daar is of de wetgeving minder strikt, of de landen zijn erg afhankelijk van de inkomsten die ze krijgen door tabakserkoop. Zo worden er bijvoorbeeld in een aantal landen gratis sigaretten uitgedeeld aan jongeren (zie dit WHO rapport).

Een documentaire van Duncan Bannatyne legt de strategieën van British American Tobacco (BAT) om jongeren aan het roken te krijgen in Afrika bloot. Bekijk hier de documentaire. Ook de Amerikaanse cabaretier John Oliver windt zich op over de strategieën in deze (Engelstalige) video.

In Nederland bleek uit een NRC artikel uit 2009 dat de tabakslobby veel van de weerstand tegen het rookverbod organiseerde en financierde.

Stel een vraag
Scroll naar top