. . . Wet & Regels Algemeen Tabakslobby door de tabaksindustrie
single.php

Tabakslobby door de tabaksindustrie

Tabakslobby door de tabaksindustrie

Een lobby is een groep mensen die invloed wil hebben bij het maken van regels of afspraken. Dat zijn bijvoorbeeld grote bedrijven of organisaties. Die willen graag invloed hebben bij een politieke beslissing. Door een lobby proberen ze makers van wetten te overtuigen van hun eigen standpunten. Een lobby doet dat vaak in het geheim.

Wat is de tabakslobby?

De tabakslobby is een groep mensen uit de tabaksindustrie. Bijvoorbeeld makers of verkopers van tabaksproducten. Zij willen ervoor zorgen dat de tabaksindustrie veel vrijheid heeft. En dat veel mensen tabaksproducten kunnen kopen. Wil de overheid strengere regels voor tabaksproducten? Dan probeert de tabakslobby de overheid te beïnvloeden, zodat er minder strenge regels komen.

Wat doet de tabakslobby?

Accijns (belasting) minder snel omhoog

De overheid verwacht dat meer mensen stoppen met het kopen van rookwaar als de producten duurder worden. De tabakslobby wil niet minder tabaksproducten verkopen, maar juist meer. Daarom doen zij hun best om de belasting minder te laten stijgen. 

Nieuwe producten op de markt brengen

Grote fabrikanten maken nieuwe tabaksproducten. Bijvoorbeeld apparaatjes die tabak verhitten, in plaats van verbranden. Door te zeggen dat tabak verhitten gezonder is dan verbranden, moedigen ze mensen aan om tabak te blijven gebruiken. Zo probeert de tabakslobby ervoor te zorgen dat men de producten blijft kopen. Maar tabak is niet gezond. En de nicotine in tabak is verslavend.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven