. . . Wet & Regels Algemeen Minderjarigen kopen tabak ondanks leeftijdsgrens
single.php

Minderjarigen kopen tabak ondanks leeftijdsgrens

Minderjarigen kopen tabak ondanks leeftijdsgrens

Het is verboden om sigaretten te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Toch kunnen minderjarigen soms sigaretten of shag kopen. Maar het blijkt wel steeds moeilijker te worden voor minderjarigen om tabak te kopen.

Soms is het moeilijk om in te schatten hoe oud iemand is. Als iemand niet overduidelijk ouder is dan 18 jaar dan moet hij/zij bewijzen wie hij/zij is met een ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Verkopers zijn strafbaar als ze de leeftijd van hun klanten niet controleren. 

Minderjarigen kunnen zelf geen boete krijgen als ze sigaretten hebben of roken.

Minderjarigen komen makkelijk aan sigaretten

Hoewel volgens de wet alleen tabaksproducten verkocht mogen worden aan jongeren van 18 jaar en ouder, kunnen jongeren onder de 18 toch vrij makkelijk aan sigaretten komen.  

Jongeren vragen meestal aan hun vrienden en klasgenoten of ze sigaretten willen kopen. Een klein aantal jongeren krijgt sigaretten van ouders. Er is ook een klein deel dat sigaretten krijgt van zijn of haar broer of zus.

Verkooppunten

Het aantal verkooppunten van tabaksproducten wordt door de overheid teruggebracht. Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Als er op  minder plekken tabak wordt verkocht,  is het makkelijker  om te controleren of tabak aan minderjarigen wordt verkocht.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven