. . . Wet & Regels Algemeen Tabaksaccijns
single.php

Tabaksaccijns

Tabaksaccijns

Wat is tabaksaccijns?

Accijns is een soort belasting over een product. Accijns wordt geheven over producten die slecht zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals tabak, alcohol of benzine. Door de accijns stijgt de prijs van bijvoorbeeld een pakje sigaretten. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat veel mensen sigaretten kopen.

Waarom stijgt de prijs van een pakje sigaretten?

De fabrikant of groothandelaar bepaalt de prijs van een pakje sigaretten. Deze prijs bestaat onder andere uit accijns. Accijns is een soort belasting voor producten die slecht zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals sigaretten en benzine. De overheid bepaalt hoe hoog deze accijns is.

Door de accijns te verhogen wordt een pakje sigaretten duurder. Als sigaretten duur zijn beginnen minder mensen met roken, gaan mensen minder roken, en stoppen er meer mensen met roken. Mensen met een lager inkomen gaan minder roken als sigaretten duurder worden, of stoppen met roken.

Met accijnsverhogingen wil de overheid roken terugdringen. Daarom stijgt de prijs van een pakje sigaretten en wordt tabak steeds duurder.

Hoeveel steeg de accijns op sigaretten per 1 april 2024?

Op 1 april 2024 steeg de prijs van een pakje met 20 sigaretten naar gemiddeld € 11,10. Voor een pakje shag van 50 gram betaal je nu gemiddeld €24,62.

Accijns op tabak omhoog vanaf 1 april 2024

De prijs van tabak ging op 1 april 2024 omhoog. Sigaretten, shag, sigaren en cigarillo’s zijn duurder geworden.

Sigaretten
Per pakje van 20 sigaretten steeg de accijns van € 5,87 naar € 7,81. Een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 11,10.

Rooktabak, zoals shag
Per pakje rooktabak van 50 gram steeg de accijns van € 10,83 naar € 17,35. Een pakje shag kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 24,62.

Sigaren en cigarillo’s
Vanaf 1 april 2024 is de accijns 11% van de verkoopprijs. Eerst was dat 10% van de verkoopprijs.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven