. . . Wet & Regels Algemeen Tabaksaccijns
single.php

Tabaksaccijns

Tabaksaccijns

Wat is tabaksaccijns?

Accijns is een soort belasting over een product. Accijns wordt geheven over producten die slecht zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals tabak, alcohol of benzine. Door de accijns stijgt de prijs van bijvoorbeeld een pakje sigaretten. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat veel mensen sigaretten kopen.

Waarom stijgt de prijs van een pakje sigaretten?

De fabrikant of groothandelaar bepaalt de prijs van een pakje sigaretten. Deze prijs bestaat onder andere uit accijns. Accijns is een soort belasting voor producten die slecht zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals sigaretten en benzine. De overheid bepaalt hoe hoog deze accijns is.

Door de accijns te verhogen wordt een pakje sigaretten duurder. Als sigaretten duur zijn beginnen minder mensen met roken, gaan mensen minder roken, en stoppen er meer mensen met roken. Mensen met een lager inkomen gaan minder roken als sigaretten duurder worden, of stoppen met roken.

Met accijnsverhogingen wil de overheid roken terugdringen. Daarom stijgt de prijs van een pakje sigaretten en wordt tabak steeds duurder.

Hoeveel stijgt de accijns op sigaretten per 1 april 2023?

Op 1 april 2023 stijgt de prijs van een pakje sigaretten met ongeveer 1 euro. Nu kost een pakje met 20 sigaretten gemiddeld 8 euro. Vanaf 1 april is dat 9 euro. Volgend jaar, op 1 april 2024, stijgt de prijs van een pakje sigaretten weer met 1 euro. De gemiddelde prijs is dan 10 euro voor 20 sigaretten.

Accijns op tabak omhoog vanaf 1 april 2023

De prijs van tabak gaat op 1 april 2023 omhoog. Sigaretten, shag, sigaren en cigarillo’s worden dan duurder.

Sigaretten
De prijs van een pakje sigaretten stijgt met ongeveer 1 euro. Nu kost een pakje met 20 sigaretten gemiddeld 8 euro. Vanaf 1 april is dat 9 euro.

Rooktabak, zoals shag
De prijs van een pakje shag stijgt met ongeveer 3 euro. Nu kost een pakje met 50 gram shag gemiddeld 14 euro. Vanaf 1 april is dat 17 euro.

Sigaren en cigarillo’s
De prijs van een doosje sigaren of cigarillo’s stijgt met ongeveer 1%. Nu kost een doosje sigaren bijvoorbeeld 50 euro. Per 1 april is dat 50,50 euro.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven