. . . Wet & Regels Algemeen Tabaksindustrie
single.php

Tabaksindustrie

Tabaksindustrie

De tabaksindustrie maakt tabaksproducten en brengt ze op de markt. Daar verdienen de grote bedrijven veel geld mee. De tabaksindustrie wil niet dat mensen stoppen met roken, maar er juist mee beginnen. Gebruik van tabak heeft veel nadelen voor de gezondheid. Daarom zijn er veel regels waar makers van tabaksproducten zich aan moeten houden. Die regels staan in de Tabakswet.(3)

De overheid mag alleen voor technische zaken contact hebben met de tabaksindustrie. Een andere vorm van contact is verboden.

Verbod op reclame

In Nederland is het verboden om reclame te maken voor tabaksproducten. Fabrikanten van tabaksproducten mogen geen flyers, posters of reclamespotjes maken en verspreiden. Dit geldt voor sigaretten, maar ook voor nieuwere producten zoals de e-sigaret. De enige uitzondering is in tabaksspeciaalzaken.(2)

Toegevoegde stoffen

Tabaksfabrikanten voegen stoffen toe aan tabaksproducten. Die stoffen maken bijvoorbeeld de geur en de smaak beter. Het maakt de drempel om te beginnen met roken lager. Maar de toegevoegde stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Ze maken de kans om verslaafd te worden groter. En bij het verbranden van de sigaret kunnen de toegevoegde stoffen zorgen voor kanker.

Smaakjes zijn verboden

Voor sigaretten en e-sigaretten zijn smaakjes verboden. Bijvoorbeeld mentholsigaretten of vanillesigaretten. Voor e-sigaretten mag er in 2023 geen e-vloeistof met bijvoorbeeld fruitsmaak worden verkocht. Alleen vloeistof die smaakt naar tabak.(2)

Meer over toevoegingen

Op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kun je meer lezen over de toevoegingen in sigaretten. Bijvoorbeeld over de toegevoegde stoffen die het meest gebruikt worden: Toevoegingen aan tabaksproducten.

Regels voor verpakkingen

De tabaksindustrie moet zich aan regels houden voor de verpakkingen van sigaretten en shag. In Nederland moet 65% van de verpakking gevuld zijn met waarschuwingen voor de gezondheid. Vaak zijn verpakkingen nu helemaal zonder merk of plaatje te koop. En de merken staan in hetzelfde lettertype op het pakje. Die regels gelden vanaf 2022 ook voor e-sigaretten.(1,2)

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven