. . . Wet & Regels Algemeen Welke regels gelden voor rookruimtes?
single.php

Welke regels gelden voor rookruimtes?

Welke regels gelden voor rookruimtes?

Rookruimtes zijn op steeds meer plekken verboden. Dat staat in de Tabakswet. Hier vertellen we meer over de regels rondom rookruimtes.

Geen rookruimtes in de horeca

In de horeca zijn rookruimtes verboden sinds 27 september 2019.

Geen rookruimtes in openbare gebouwen

Sinds 1 juli 2021 zijn rookruimtes bijna overal gesloten. Er mag geen rookruimte meer zijn in scholen en ziekenhuizen, in openbare gebouwen zoals bibliotheken, musea of sportkantines en in gemeentehuizen en overheidsgebouwen.

Rookruimtes in bedrijven sinds 1 januari 2022 verboden

Sinds 1 januari 2022 mogen er ook geen rookruimtes in bedrijven meer zijn. Er mag dus niet meer gerookt worden op het werk. Buiten bedrijven mag dit, mits het terrein niet rookvrij is verklaard door de werkgever. 

Mag er buiten werktijd gerookt worden in de kantine of elders op het werk? Bijvoorbeeld tijdens de vrijdagmiddagborrel of een personeelsfeestje?

Nee, dat mag niet. Het gebouw, inclusief kantine, moet rookvrij zijn. Dit geldt ook buiten werktijd. Ook voor personeelsfeesten in horecagelegenheden is de regel dat er alleen gerookt mag worden in de open lucht.

Kan ik als werknemer weigeren om te verblijven in ruimten waar gerookt wordt?

Als werknemer kun je niet zomaar weigeren te werken. Het is daarom goed om voorzichtig te zijn met het weigeren van werk of wegblijven. Praat er eerst over met je leidinggevende. Je kunt ook een klacht indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Tabakswet wordt overtreden. 

Uitzonderingen op een rookvrije werkplek

In de Tabakswet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. Maar er zijn uitzonderingen voor sommige beroepen. Bijvoorbeeld voor medewerkers in de thuiszorg. Zij doen werk in het huis van de patiënt of cliënt, en die mag in zijn eigen huis roken.
De werkgever kan wel rekening houden met werknemers die rookvrij willen werken, door deze bij niet-rokende cliënten te plaatsen. Volgens de Arbowet moet de werkgever haar werknemers een gezonde werkplek te bieden. Het is ook mogelijk om afspraken te maken met de cliënt. Bijvoorbeeld door af te spreken dat men niet rookt als de medewerker van de thuiszorg er is.

Regels voor schoonmakers

Voor schoonmakers die rookruimtes moeten schoonmaken, hebben recht op bescherming tegen tabaksrook. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de rookruimte vooraf goed gelucht wordt en dat niemand aan het roken is tijdens de schoonmaak. Gebeurt dat niet? Dan mag de schoonmaker niet door de werkgever gedwongen worden om daar te werken.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven