single.php
. . . cijfers Hoeveel mensen roken waterpijp?

Hoeveel mensen roken waterpijp?

Hoeveel mensen waterpijp roken staat in de Factsheet Waterpijp. Het aantal waterpijprokers verschilt een beetje per bevolkingsgroep.

In 2016 gaf 14,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder aan ooit waterpijp te hebben gerookt. 1Dat blijkt uit de Factsheet Waterpijp van het Trimbos-instituut. Onder jongeren lag dit percentage hoger. In 2015 had bijna een kwart (22,5%) van de 12 t/m 16 jarige scholieren van voortgezet onderwijs en meer dan de helft (53,3%) van de 16 t/m 18 jarige MBO/HBO studenten ooit waterpijp gerookt. 

Waterpijp met kooltjes of elektrisch

Uit een onderzoek uit 2016 onder Nederlandse uitgaanders van 15 t/m 35 jaar, die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek waterpijp hebben gerookt, blijkt dat de meesten (68%) houtskool als verhittingsbron gebruiken. Slechts 1,5% gaf aan elektrische kooltjes als verhittingsbron te gebruiken.

Reden om waterpijp te roken

Waterpijp wordt voornamelijk gerookt omdat mensen het als gezellig ervaren. Meerdere mensen kunnen tegelijkertijd aan een waterpijp hijsen. 72,8% van de respondenten gaf in een onderzoek aan dat “gezellig samen zijn met vrienden” de belangrijkste reden was. Er zijn door Nederland verspreid ook honderden sisha-lounges waar mensen waterpijp kunnen roken. Toch wordt de waterpijp vaker thuis gerookt. In slechts 32% van de gevallen zijn mensen naar een sisha-lounge gegaan.

Lees meer over de risico’s van waterpijp roken

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top