single.php
. . . professionals effecten-van-roken nicotine Lichamelijk effect

Lichamelijk effect

Nicotine heeft niet alleen een effect op de hersenen, maar ook op de rest van het lichaam.

  • Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”.
  • De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken. De gebruiker merkt dit bijvoorbeeld aan koude handen en voeten. Ook vermindert de doorbloeding van de huid. Bij langdurig gebruik treden permanente beschadigingen op (zoals arteriosclerose).
  • Nicotine verlaagt de afgifte van het hormoon insuline, dat een rol speelt in de suikerhuishouding. Het resultaat is een vermindering van de eetlust. Ook versnelt nicotine de stofwisseling.1,2,3

In hoge doseringen is nicotine dodelijk. Geconcentreerde nicotine wordt ook wel ingezet als insecticide. Symptomen van nicotinevergiftiging zijn onder meer misselijkheid en braken.4 Het is onduidelijk welke hoeveelheid precies dodelijk is voor mensen: in de literatuur wordt meestal 30-60 milligram aangehouden. Volgens een recent onderzoek ligt de dodelijke dosering echter aanzienlijk hoger, tussen de 6,5 en 13 mg per kilo lichaamsgewicht.5 Voor rokers geldt een hogere fatale dosis, omdat rokers minder gevoelig worden voor de effecten van nicotine.4

Bronnen

1. WHO (2010). Addiction to Nicotine. In: Gender, women and the tobacco epidemic. Geneva: World Health Organization.
2. Benowitz, N. L. (2010). Nicotine addiction. New England Journal of Medicine, 362(24), 2295-2303.
3. RIVM (2009). Rapport 340001001: Ranking van drugs. Bilthoven: RIVM.
4. Niesink, R. & Croes, E. A. (2014). Nicotine: farmacologische en toxicologische aspecten. Verslaving, 1, 55-67.
5. Mayer, B. (2013). How much nicotine kills a human? Tracing back the generally accepted lethal dose to dubious self-experiments in the nineteenth century. Archives of Toxicology, 88(5-7), 1127-1130.

 

Stel een vraag
Scroll naar top