. . . Roken Roken en verslaving Wie waren de eerste rokers?
single.php

Wie waren de eerste rokers?

De eerste rokers waren waarschijnlijk de eerste bewoners van Noord- en Midden-Amerika. De tabaksplant komt uit dat gebied. Door tekeningen op oude tempels weten we dat de Indianen tabak rookten. Zij gebruikten de tabaksplant voor allerlei dingen: 

  • vuur maken van droge bladeren
  • in de vredespijp
  • als medicijn* 

* tabak is geen medicijn, 600 jaar geleden wist men dat nog niet.

Zeemannen brachten tabak naar Europa

In 1492 was Columbus de eerste Europeaan die in Amerika kwam. Samen met zijn zeemannen ontmoette hij de Indianen. Die gaven tabak en andere producten aan de Europeanen. Toen Columbus en de andere zeemannen weer naar huis gingen, brachten zij de eerste tabak naar Europa. 

De eerste roker moest naar de gevangenis

De Spaanse zeeman Rodrigo de Jerez staat bekend als de eerste persoon die in Europa tabak rookte. Tijdens een zeereis naar Amerika had hij van de Indianen leren roken. De mensen in Spanje hadden toen nog nooit iemand gezien die rook uitademde. Ze dachten dat hij met de duivel samenwerkte. Hij werd daarom voor 10 jaar opgesloten in de gevangenis.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar top