. . . Roken Roken en verslaving Hebben rokers behoefte aan een bepaalde dosis nicotine?
single.php

Hebben rokers behoefte aan een bepaalde dosis nicotine?

Hebben rokers behoefte aan een bepaalde dosis nicotine?

Iemand die rookt, heeft behoefte aan een bepaalde hoeveelheid nicotine, omdat ze hieraan gewend zijn geraakt. Als dat niveau daalt, ontstaat er een gevoel van onrust, een licht ontwenningsverschijnsel. Dat ervaart hij of zij dan als ‘zin in een sigaret’.

Iemand die verslaafd is aan roken is dus steeds bezig om zijn/haar behoefte aan nicotine te vervullen, en om het nare gevoel van ontwenning ‘weg te roken’. Dit heet de lichamelijke afhankelijkheid van nicotine. Het genot van het roken is dus niets anders dan het opheffen van een rotgevoel dat komt door de nicotineverslaving.

Naast de lichamelijke afhankelijkheid van sigaretten is er ook een mentale afhankelijkheid van sigaretten, de gewoonte van het roken. De lichamelijke en de mentale afhankelijkheid van het roken lopen door elkaar heen. Mensen koppelen gevoelens van steun, ontspanning, gezelligheid, rust aan het roken van een sigaret.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven