. . . Roken Roken en verslaving Afbraak van nicotine door het lichaam
single.php

Afbraak van nicotine door het lichaam

Afbraak van nicotine door het lichaam

Als iemand rookt, komt er nicotine in het lichaam. Het lichaam moet die nicotine afbreken. Dat betekent dat de stof nicotine weer door het lichaam wordt opgeruimd. We leggen hier uit hoe dat werkt.

De lever ruimt het grootste gedeelte van de nicotine op. Dat doet hij door van nicotine een andere stof te maken. Die andere stof noemen we cotinine. De lever zorgt ervoor dat de stof cotinine in de urine komt. Zo gaan de meeste afvalstoffen van nicotine uit het lichaam via de plas. Na ongeveer 2 dagen is alle nicotine door het lichaam afgebroken. De nieren ruimen ook een deel van de nicotine op.

Halfwaardetijd

Om te meten hoe snel de nicotine door het lichaam wordt opgeruimd, kijken wetenschappers naar de halfwaardetijd. Ze meten dan hoeveel nicotine er in het lichaam zit als iemand net heeft gerookt. En daarna hoe lang het duurt voordat de helft van de nicotine weer weg is. Wetenschappers hebben bij heel veel mensen gekeken na hoeveel tijd de nicotine voor de helft weg is. Zo weten ze wat de halfwaardetijd van nicotine is. Dat is tussen de 2 en 3 uur. Veel mensen krijgen dan vaak weer zin in een sigaret. Opnieuw een sigaret roken zorgt ervoor dat er steeds veel nicotine in hun lichaam blijft.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven