. . . Tabaksproducten Shag Wat is shag?
single.php

Wat is shag?

Wat is shag?

Shag is een mengsel van verschillende soorten fijngesneden tabak

Shag is eigenlijk een zelfgemaakte sigaret. De gebruiker legt wat shag op een vloeitje. Dit is een stukje papier met een plakrand. Daarna rolt de gebruiker het vloeitje met de shag op en ziet het er uit als een sigaret.

Ontspannen

Shag is aan te steken met een aansteker of een lucifer. De gebruiker neemt een hijs en ademt de rook in. De rook komt in de mond en longen terecht en wordt daarna weer uitgeademd. Door de nicotine kan de gebruiker zich ontspannen voelen. Dit is alleen wel een verslavende stof. Daardoor heeft de gebruiker steeds meer nodig van de shag om zich weer zo fijn te voelen. 

Bij shag krijgt de gebruiker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste oorzaak van schade aan je gezondheid. Bekend is dat roken een hogere kans geeft op kanker en ziektes aan het hart. Over het algemeen hebben mensen die roken een slechtere gezondheid.(1) 

Nicotine

Ook bevat shag de verslavende stof nicotine. Die zorgt onder andere voor een hogere bloeddruk. En het stoppen met roken wordt er moeilijker door. 

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam. 

De gebruiker moet de shag in een vloeitje rollen. Een sigaret is kant en klaar te koop in de winkel. De tabak zit er al in. Ook zit er een filter in een sigaret, die in een zelfgemaakte shag niet zit. 

In Nederland geldt de tabaks- en rookwarenwet. Hierin staat onder andere dat roken pas mag vanaf 18 jaar, er geen reclame gemaakt mag worden over roken en het verboden is om in de horeca te roken. Shag valt onder deze wet. Op onze pagina over wet en regels lees je meer. 

Er is in de cijfers die bekend zijn over roken, geen onderscheid gemaakt tussen shag en sigaretten. Wel kunnen we stellen dat 

  • 1 Op de 5 mensen in Nederland zo’n 20 procent rookt van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder rookt. Dat zijn ongeveer 2,8 miljoen mensen. Zo’n 15 procent van de Nederlandse bevolking rookt dagelijks. 
  • Er zijn meer mannen die roken, dan vrouwen die roken.
  • Sigaretten en shag zijn de meest gerookte tabaksproducten door volwassenen. Jongeren hebben vaker (ooit) een e-sigaret gebruikt dan een tabakssigaret.

Voor de meest recente cijfers over sigaretten en andere tabaksproducten kijk je op Trimbos.nl.

Een pakje shag is in verhouding goedkoper dan een pakje sigaretten. Daarom kiezen mensen er soms voor om shag te roken. Shag wordt gerookt zonder filter. Sommige mensen vinden dat fijner roken. 

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de sigaret en shag op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven