Antwoord

Categorie
Stoppen met roken
Ingestuurd op
9-dec-2017

Vraag:

Ik ben 3 maanden gestopt met roken. Ik krijg het er steeds moeilijker mee, gaat dit nog over?

Antwoord:

Wat goed dat u 3 maanden bent gestopt met roken! Dat is een knappe prestatie waar u met recht trots op kunt zijn.

Stoppen met roken is een rouwproces. Dit heeft tijd nodig. Het gaat gelukkig vanzelf weer over. Het helpt als u accepteert dat dit erbij hoort. Veel mensen die stoppen ervaren in de eerste periode na het stoppen veel dingen als minder leuk en hebben moeite om te genieten van dingen.

Stoppen met roken is vergelijkbaar met het afsluiten van een vriendschap, omdat u ervoor kiest dat deze op dit moment niet meer in uw leven past.

Wat heeft roken voor u betekent? Voor veel rokers betekent het gezelligheid, ontspanning, troost, tijdverdrijf, beloning, etc. Stoppen met roken is het leren op een andere manier invullen van die betekenis. Bijvoorbeeld: Betekent roken voor u gezelligheid? Dan kunt u kijken hoe u voor gezelligheid kunt zorgen, zonder dat u daar een sigaret voor nodig heeft. Bijvoorbeeld door af te spreken met een vriedin, bloemen in huis te halen, kaarsen aan te steken, en dergelijke.

Gezelligheid zit niet in iets dat in rook opgaat. De betekenissen die u aan roken heeft toegekend, zijn zelfvervullende verwachtingen geworden. Dat wil zeggen: U kunt bijvoorbeeld roken als gezellig ervaren, omdat u verwacht dat het gezellig is.

Waarom wilde u aanvankelijk stoppen met roken?
En heeft u voordelen van het nietroken gemerkt?
U kunt dit op een briefje schrijven en dit briefje ergens ophangen of bij u dragen.

Realiseert u zich dat roken geen oplossing is. Roken lost niets op, alleen u geld en uw gezondheid.

Heel veel succes!


Zoek opnieuw
Stel uw vraag