. . . Roken Opvoeding Opvoeding en roken
single.php

Opvoeding en roken

Opvoeding en roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Dit geldt ook voor meeroken. Kinderen die meeroken lopen meer risico. Dit geldt voor alle kinderen; ongeboren, jong en ouder. Ze zullen sneller ziek worden en in enkele gevallen zelfs overlijden. Daarnaast geven ouders die roken een voorbeeld aan hun kind. Wil je meer weten over de gevolgen van meeroken bij kinderen? Of hoe je als ouder omgaat met pubers die de grenzen opzoeken? Lees dan snel verder!

Meeroken en derdehands rook

Als je in huis rookt, roken de mensen in huis mee. Want de rook die je uitademt, ademen anderen voor een deel weer in. Zo krijgen bijvoorbeeld kinderen ook giftige stoffen die in sigaretten zitten binnen. En die zijn voor kinderen extra slecht.

Een ander schadelijk effect van roken is derdehands rook. Als mensen roken, slaan de stoffen uit de tabaksrook neer in de omgeving en blijven zo achter op bijvoorbeeld spullen, meubels en kleding.  Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen. Deze adem je dan weer in.

VIDEO

Video over derdehands rook

Wist je dat… stoffen die achterblijven na het roken schadelijk zijn voor mensen in je omgeving?

Bekijk de documentaire voor meer informatie.

Zwangerschap

Wie zwanger is of zwanger wil worden, kan het beste stoppen met roken. Als je stopt met roken, is dat beter voor je vruchtbaarheid. Wie rookt tijdens de zwangerschap, heeft meer kans op een miskraam. De baby in de buik kan als je rookt minder goed groeien of zelfs overlijden. Lees hier meer over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.

Gesprek over roken

Kinderen en jongeren onder de 18 mogen geen tabaksproducten kopen. Maar soms komen ze er via anderen toch mee in aanraking. Hoe ga je daar als ouder mee om? Een gesprek voeren over roken gaat niet altijd vanzelf. Bekijk het filmpje om te zien hoe andere ouders in gesprek gaan met hun kind. Of lees deze tips.

Meer informatie over omgaan met opgroeiende kinderen en verleidingen vind je op de website Helder Opvoeden.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven