Antwoord

Categorie
Zwangerschap
Ingestuurd op
11-dec-2017

Vraag:

Kun je borstvoeding geven wanneer je rookt?

Antwoord:

Roken vermindert de hoeveelheid melk én de melk smaakt minder lekker. Ook kan de zogenoemde toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) door het roken verminderen. Baby's van rokende moeder huilen wat vaker langdurig, mogelijk als gevolg van darmkrampjes, misselijkheid, overgeven en diarree. 

Toch heeft borstvoeding, ook als je rookt, veel voordelen. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties en die het immuunsysteem versterken.  

Lukt het je niet om te stoppen met roken, probeer dan in ieder geval om gedurende twee uur voor de voeding niet te roken. Het nicotinegehalte is dan op het laagste niveau en de toeschietreflex lijkt beter te functioneren dan wanneer het nicotinegehalte hoger is. Als je rookt, rook dan buiten, niet onder een open raam en niet in bijzijn van je baby.

De verloskundige, gynaecoloog of huisarts kan je helpen bij het stoppen met roken of je verwijzen naar een coach of andere ondersteuning. Meer informatie over hulp bij het stoppen vind je hier. Je kunt ook bellen of mailen naar de Roken Infolijn. Klik hier voor onze contactinformatie.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag