. . . Tabaksproducten Snuiftabak (Snuf) Wat is snuiftabak (snuf)
single.php

Wat is snuiftabak (snuf)

Wat is snuiftabak (snuf)

Snuiftabak is een soort fijngesneden tabak door de neus is op te snuiven. Het is een rookvrije tabaksoort. Snuiftabak wordt ook wel snuf genoemd. 

Het inademen van snuiftabak gaat via de neus. De gebruiker snuift het in alsof hij of zij aan iets ruikt. Vervolgens wacht de gebruiker een paar seconden met inademen. Zo is de volle smaak te ervaren.

Snuiftabak is minder verslavend dan sigaretten. Er zit namelijk minder nicotine in, een verslavende stof. Maar snuiftabak is wél slecht voor je gezondheid. Want zowel de nicotine als de kankerverwekkende stoffen die erin zitten, kunnen voor klachten en ziektes zorgen. Zoals een hoge bloeddruk, ontstekingen en kanker in je mond. Over het algemeen zijn mensen die tabaksproducten gebruiken, minder gezond dan mensen die dit niet doen(2,3,4)

Zwangerschap

Roken en het snuiven van tabak in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

Snuiftabak snuif is op te snuiven met de neus, terwijl snus onder de bovenlip in de mond gestopt wordt. 

Snuiftabak geeft een fris en tintelend gevoel in de neus. Vaak door de stoffen die eraan zijn toegevoegd, zoals menthol. Dit gevoel schijnen gebruikers fijn te vinden. Ook zit er nicotine in snuiftabak. Die stof is verslavend en zorgt voor een stressgevoel als je het niet meer binnenkrijgt(1). Als je stopt met roken, kan dit een tijdelijk ontwenningsverschijnsel zijn.

Het lijkt erop dat er in Nederland nog maar weinig mensen snuiftabak gebruiken. Er zijn geen cijfers van bekend. Het wordt ook maar weinig gemaakt, in ieder geval niet in Nederland. In Rotterdam zijn er nog 2 werkende snuifmolens. Maar vanwege regels van de Europese Unie (EU), mogen die geen snuiftabak meer malen. Wel worden er kruiden gemalen en gemengd.

In Nederland geldt de tabaks-en rookwarenwet. Snuiftabak valt hier ook onder. In deze wet staat onder andere dat roken pas mag vanaf 18 jaar, er geen reclame gemaakt mag worden over roken en het verboden is om in de horeca te roken. Op onze pagina over wet en regels lees je meer.

Bronnen

  • Benowitz, N. L. (2011). Smokeless tobacco as a nicotine delivery device: harm or harm reduction? Clinical Pharmacology Therapy, 90(4), 491-493.
  • Piano, M. R., et al. (2010). Impact of smokeless tobacco products on cardiovascular disease: implications for policy, prevention, and treatment. Circulation, 122, 1520-1544.
  • Colilla, S. A. (2011). An epidemiologic review of smokeless tobacco health effects and harm reduction potential. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 65 (2), 197-211.
  • Volksgezondheidenzorg.info, Roken | Cijfers & Context | Gevolgen, 2014.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over pruimtabak en snuiftabak op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven