single.php
. . . verslaving Verslaving

Verslaving

Roken leidt vrij snel tot gewenning en snel tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

  • Gewenning wil zeggen dat een gebruiker steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken
  • Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat het lichaam protesteert wanneer met het gebruik van tabak wordt gestopt. Er treden ontwenningsverschijnselen op.
  • Geestelijke afhankelijkheid wil zeggen dat de gebruiker steeds sterker verlangt naar een sigaret/shagje en zich niet prettig meer voelt zonder.

De behoefte aan roken kan heel sterk zijn. Dit komt doordat mensen ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer ze niet roken. Ontwenningsverschijnselen uiten zich in bijvoorbeeld slapeloosheid, prikkelbaarheid, angst en concentratieproblemen. Door een sigaret op te steken brengt een roker zijn nicotineniveau weer op peil en verdwijnen de ontwenningsverschijnselen.

Mensen die roken doen dat in veel verschillende situaties. Bijvoorbeeld na het eten, bij het uitgaan of bij stress. Het roken raakt daardoor gelinkt aan die situaties en emoties. Doet zo’n situatie of gevoel zich voor, dan verwachten de hersenen nicotine. Er treedt een gevoel van trek en onrust op. Als de roker dan gaat roken, verdwijnt de onrust en volgt er vaak een ontspannen gevoel. Hierdoor krijgen rokers het gevoel dat ze het roken nodig hebben om te ontspannen of om zich te concentreren. Als je meer wilt weten over wat een verslaving is, bekijk dan deze video. Ook is er een video beschikbaar waarin uitgelegd wordt hoe je een verslaving kunt herkennen.

De meerderheid van de rokers is een afhankelijke gebruiker.
De rokers die maar af en toe roken en gemakkelijk zonder kunnen, zijn in de minderheid.

Stel een vraag
Scroll naar top