single.php
. . . effecten Kanker

Kanker

Roken vergroot de kans op verschillende soorten kanker. De bekendste zijn longkanker en kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte). Maar de kankerverwekkende stoffen uit rook komen terecht in het hele lichaam. Rokers hebben ook meer kans op het krijgen van leukemie en kanker in de maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen.

Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om het risico op kanker te verkleinen. Naast roken kan bijvoorbeeld ook slechte voeding een oorzaak zijn van kanker (9.500 patiënten), of alcoholgebruik (2.900 patiënten).

Online training

Heb je kanker (gehad) en zou je willen stoppen met roken? Met de online training MijnKoers – Stoppen met roken kun je op een eenvoudige wijze worden ondersteund bij het stoppen. MijnKoers is volledig online en gratis te gebruiken, wanneer het je uitkomt.

Bekijk hier het filmpje met uitleg over deze training.

Longkanker

Longkanker veroorzaakt van alle typen kanker in Nederland verreweg de meeste doden. Er heerst een taboe rond longkanker, omdat het zo vaak veroorzaakt wordt door roken (86%). Klik hier voor video’s van negen patiënten die vertellen over hun ziekte.

Er is een sterke relatie tussen het aantal sigaretten dat iemand dagelijks rookt en het aantal jaar dat iemand rookt of heeft gerookt, en het risico op longkanker. Ook de leeftijd waarop je bent begonnen met roken is van invloed: 15-jarige ‘starters’ lopen 20 keer zoveel risico om longkanker te krijgen dan 20-jarige ‘starters’. Ook regelmatig meeroken vergroot het risico op longkanker met 20-30%.

Meer informatie

Meer informatie over kanker vind je op de website kanker.nl.

Stel een vraag
Scroll naar top