. . . Roken Risico's en gevolgen Kanker
single.php

Kanker

Kanker

Roken vergroot de kans op verschillende soorten kanker. De bekendste zijn longkanker en kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte). Maar de kankerverwekkende stoffen uit rook komen terecht in het hele lichaam. Rokers hebben ook meer kans op het krijgen van borstkanker, prostaatkanker en kwaadaardig melanoom (is een vorm van huidkanker), leukemie en kanker in de maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen.

Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om het risico op kanker te verkleinen. Naast roken kan bijvoorbeeld ook slechte voeding een oorzaak zijn van kanker (9.500 patiënten), of alcoholgebruik (2.900 patiënten).

Longkanker

Longkanker veroorzaakt van alle typen kanker in Nederland verreweg de meeste doden. Er heerst een taboe rond longkanker, omdat het zo vaak veroorzaakt wordt door roken (82% in 2019). 

Er is een sterke relatie tussen het aantal sigaretten dat iemand dagelijks rookt en het aantal jaar dat iemand rookt of heeft gerookt, en het risico op longkanker. Ook de leeftijd waarop je bent begonnen met roken is van invloed: 15-jarige ‘starters’ lopen 20 keer zoveel risico om longkanker te krijgen dan 20-jarige ‘starters’. Ook regelmatig meeroken vergroot het risico op longkanker met 20-30%.

Meer informatie

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven