single.php
. . . effecten Longziekten

Longziekten

Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten. Veelvoorkomende longziekten zijn longkanker en COPD. Ieder jaar gaan er door roken ruim 6.000 mensen dood aan COPD en 10.000 aan longkanker (de meest dodelijke vorm van kanker in Nederland). Daarnaast veroorzaakt zowel roken als meeroken ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, piepend ademhalen, hoesten en astma-aanvallen.

In de longen zitten trilhaartjes die de longen schoonhouden. Door de teer in sigaretten plakken trilhaartjes aan elkaar vast. De trilhaartjes kunnen dan hun werk niet meer goed doen. Door het roken worden de longen bovendien nog viezer en raken de slijmvliezen in de longen geïrriteerd. Er kan een chronische ontsteking ontstaan. Als de trilhaartjes niet meer in staat zijn om het slijm af te voeren, kan dat alleen nog door hoesten (rokershoest). De manier waarop het lichaam zelf zorgt dat het schoon en gezond blijft, wordt door het roken dus verstoord.

COPD

COPD is een Engelse afkorting en betekent Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. Bij emfyseem zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. COPD komt alleen voor bij volwassenen. Van alle sterfgevallen aan COPD, wordt 80% door roken veroorzaakt.

Longkanker

Er is een sterk verband tussen roken en het ontstaan van longkanker.
Meer informatie over kanker en roken kun je hier vinden.

Astma

Roken vergroot de kans op een astma-aanval en verergert de symptomen. Bij kinderen kan regelmatig meeroken, bijvoorbeeld omdat de ouders binnenshuis roken, astma veroorzaken.

Meer informatie over COPD vind je op de website van het Longfonds.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top