single.php
. . . effecten Ziekten in de mond

Ziekten in de mond

Roken kan verschillende ziekten in de mond veroorzaken of verergeren, zoals tandvleesontstekingen of mondkanker. Hieronder vind je meer informatie over de effecten van roken op de mond.

Het rokersgebit

Als je rookt, kunnen je tanden, kiezen en vullingen verkleuren. Je tanden en mond zijn ook moeilijker schoon te houden. De rookaanslag lijkt op aanslag die ontstaat door thee en koffie, maar gaat minder gemakkelijk weg. De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag weghalen door de tanden en kiezen te polijsten.

Reuk en smaak

Rokers ruiken en proeven minder goed dan niet-rokers. Roken geeft een slechte adem.

Roken en tandvleesziekten

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet. Bloedt het tandvlees, dan is het ontstoken. Bij rokers is ontstoken tandvlees minder gemakkelijk te zien. Omdat nicotine zorgt voor vernauwde bloedvaten, bloedt het tandvlees minder snel.

Parodontitis is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees, veroorzaakt door tandplak. Parodontitis komt vaker voor bij rokers én in ergere mate dan bij niet rokers. De tandarts of mondhygiënist kan parodontitis behandelen, maar de behandeling heeft een beter resultaat als je stopt met roken.

Als je een tandvleesontsteking hebt, kan stoppen met roken op korte termijn juist leiden tot bloedend tandvlees. Dit komt omdat door het stoppen de doorbloeding in je lichaam – en dus in je mond – verbetert. Uiteindelijk is de ontsteking door stoppen met roken wel beter te behandelen.

Roken en wondgenezing

Bij een roker genezen wondjes in de mond minder snel. De wond die ontstaat na het trekken van een tand of kies doet vaak meer pijn. Het plaatsen van een implantaat heeft een grotere kans op succes bij niet-rokers. Een implantaat is een kunstwortel waarop een kroon, brug of prothese geplaatst wordt. De kans dat een implantaat loslaat is bij rokers bijna drie keer groter dan bij niet-rokers. Tandartsen raden aan om tenminste één week vóór en zeven weken ná het plaatsen van implantaten niet te roken.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top