single.php
. . . feiten Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?

Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?

Categorie
Algemeen
Ingestuurd op
6-dec-2019

Vraag:

Welke stoffen zitten in sigaretten en shag?

Antwoord:

In sigaretten en shag worden, afgezien van tabaksbladeren en pulp van de tabaksplant (vermalen plantendelen), meerdere stoffen verwerkt. Bij het roken komen ook nog verbrandingsproducten vrij. Er zijn 4000 verschillende chemicaliën en meer dan 40 carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) in tabaksproducten en tabaksrook gevonden.

  • Nicotine is het belangrijkste psychoactieve bestanddeel in tabak. Nicotine is een verslavende stof, maar nicotine is niet kankerverwekkend.
  • In tabak(srook) zitten ook teer, koolmonoxide en toevoegingen (additieven).
  • Teer is kankerverwekkend en veroorzaakt de bekende “rokershoest”.
  • Koolmonoxide zit in tabaksrook en neemt in bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het zuurstoftransport vermindert en de conditie vermindert. 
  • Toevoegingen maken sigarettenrook aantrekkelijker of verslavender (zij vergemakkelijken de nicotineabsorptie) en reguleren de vochtigheid van tabak. Gemiddeld bevat een sigaret ongeveer 25 verschillende additieven, die samen ongeveer 10 procent van het gewicht uitmaken.
  • – Voorbeelden van stoffen die worden toegevoegd zijn glycerine, suikers, drop, cacao, menthol, vanille, cellulose.
  • – Bij verbranding van additieven kunnen giftige en kankerverwekkende stoffen ontstaan. Bekende kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn benzeen, nitrosaminen en formaldehyde. Van veel additieven is de schadelijkheid wel bekend bij orale inname, maar niet bij verbranding. Het inademen van giftige stoffen is doorgaans schadelijker dan het inslikken.

Het RIVM publiceert op de website tabakinfo.nl alle ingrediënten die worden toegevoegd aan tabaksproducten op de Nederlandse markt. Bezoekers van deze site kunnen per merk tabaksproduct opzoeken welke toevoegingen het bevat, en wat de functie en hoeveelheid van deze toevoegingen is.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Scroll naar top