. . . Roken Risico's en gevolgen Hoe lang blijft die aanslag in mijn longen?
single.php

Hoe lang blijft die aanslag in mijn longen?

Hoe lang blijft die aanslag in mijn longen?

Als je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen. Ze verwijderen bijvoorbeeld slijm. Vaak zijn de longen na 3 maanden weer in staat zijn zichzelf schoon te houden.

Functie longen verbetert

Mensen die roken hebben tot wel bijna 11 keer meer kans op longkanker dan mensen die niet roken. Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend. 

Longkanker is een ziekte die het meest door roken wordt veroorzaakt. Zo was in 2019 82 procent van alle sterfgevallen aan longkanker veroorzaakt door roken(2).

Verbeteren je longblaasjes weer als je stopt met roken?

Nee, kapotte longblaasjes in de longen kunnen niet meer verbeteren. Als een longblaasje eenmaal kapot is, blijft hij kapot. Maar de longblaasjes die niet kapot zijn, gaan beter werken als je stopt met roken. En de longblaasjes gaan niet meer kapot door het roken en hoesten. 

Door de blootstelling aan tabaksrook verliezen de longblaasjes hun elasticiteit of ze vergroeien met elkaar. Hierdoor kunnen ze niet meer uitzetten en samentrekken, waardoor ze hun functie niet goed meer kunnen vervullen. Dit is het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. De slechte stoffen in tabaksrook, zoals teer, zijn hier een directe oorzaak van. 

Roken maakt de longen vies aan de binnenkant

Bij veel rokers gaan longblaasjes kapot door het hoesten. Stoffen in de sigaret, zoals teer, blijven plakken in de longen. Daardoor kunnen de longen zich aan de binnenkant niet goed schoonmaken. Dat zorgt voor hoestbuien, waarbij de longblaasjes beschadigen.

Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak

Vanaf het moment dat je niet meer rookt kunnen de longen gezonder worden. Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden. 

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is
Stel een vraag
Scroll naar boven