. . . Roken Risico's en gevolgen Is er een relatie tussen roken en een depressie?
single.php

Is er een relatie tussen roken en een depressie?

Is er een relatie tussen roken en een depressie?

Ja, er is een sterke relatie tussen roken en depressie(1).

Mensen die roken hebben vaker een depressie dan mensen die niet roken. En mensen met een depressie roken vaker dan mensen zonder een depressie.

Helft mensen met depressie rookt

In Nederland rookt bijna de helft van de mensen met een depressie. Mensen met een depressie leven gemiddeld 7 tot 11 jaar korter dan de algemene bevolking. Er is een schatting dat de helft hiervan sterft door roken.

Moeilijk te bepalen relatie

De relatie tussen roken en depressie is moeilijk te bepalen. Voor een deel is er een relatie door werkloosheid, stress of bepaalde genen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat roken de kans vergroot op een latere depressie. En andersom vergroot een depressie de kans op roken.

Depressie draagt bij aan blijven roken

Er bestaat dus een relatie tussen roken en depressie. Wat we weten (vanuit de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg) is dat mensen met psychische problemen gemiddeld:

Maar ze zijn wel net zo gemotiveerd om te stoppen.

Risico depressie neemt af door te stoppen

Er zijn géén aanwijzingen dat stoppen of minderen met roken het beloop van een depressie ongunstig beïnvloedt. Het is juist andersom. Het risico op een depressie lijkt juist af te nemen.

Meer informatie

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven