single.php
. . . effecten Hart-en vaatziekten

Hart-en vaatziekten

Rokers lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, een beroerte, een hartaanval en hartfalen.

Hoge bloeddruk

Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is dus extra schadelijk voor de bloedvaten. Medicijnen tegen hoge bloeddruk werken minder goed bij rokers.

Veranderingen in de bloedvaten

Nicotine beschadigt de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes: er worden korstjes gemaakt. Langzaam raken de bloedvaten verstopt: het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose. De veranderingen in de bloedvaten kunnen ook tot ‘etalagebenen’ leiden. Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen al na een klein stukje lopen last in hun benen. Ze moeten dan even stilstaan tot de pijn weggaat. Deze mensen lopen alsof ze etalages bekijken.

Pijn op de borst

Het hart is een spier die zuurstof nodig heeft om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt, zorgt dat voor pijn op de borst. Deze pijn wordt erger door roken. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen. Koolmonoxide zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed komt.

Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Dat komt doordat de bloedvaten die zuurstof naar het hart transporteren, zijn verstopt. Rokers hebben twee keer meer kans op een hartaanval.

Beroerte

Rokers krijgen vaker een beroerte dan mensen die niet roken. Dat komt door hoge bloeddruk en veranderingen in de bloedvaten in de hersenen. Er zijn twee soorten beroertes: een hersenbloeding en een herseninfarct. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen stuk. Bij een herseninfarct zorgt een bloedprop voor een afsluiting van een bloedvat in de hersenen.

Onderzoek

Dit laat zien dat rokende vrouwen 25% meer kans hebben op hartziekten dan rokende mannen. Het gaat met name om vernauwingen van de kransslagaders, zoals bij angina pectoris of een hartinfarct. Hoe dit precies komt is nog niet duidelijk.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top